Ministrul de Externe al Ungariei, vizită la Moscova, pe fondul unei posibile crize energetice în UE

21 iulie 2022, 16:50

UPDATE Există o problemă în Europa cu aprovizionarea cu energie. Guvernul ungar, chiar și în aceste circumstanțe, este obligat să garanteze că toți cetățenii țării pot găti, au apă caldă acasă și au apartamente încălzite, când e nevoie.

Aceasta este una din declarațiile făcute la Moscova de ministrul ungar de externe.

La întâlnirea cu Serghei Lavrov, omologul rus, a spus că una din cele mai importante probleme ale cooperării bilaterale ține de siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei în următoarele luni.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe: Aș dori să vorbesc și să convenim asupra creșterii volumelor de gaze deja furnizate Ungariei din Rusia. Guvernul meu m-a autorizat să negociez pe acestă temă. În al doilea rând, aș vrea să vă spun cât de importantă este pacea în Ucraina pentru noi, maghiarii, vecinii Ucrainei.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: Implementarea contractelor pe termen lung, semnate anul trecut, privind livrările de gaze naturale rusești către Ungaria, întrunește pe deplin interesele ambelor țări. Colegii noştri au spus că guvernul ungar este interesat să cumpere o nouă cantitate de gaz în acest an. Această cerere va fi imediat transmisă şi analizată.

Rusia se așteaptă să-și dezvolte relația strategică cu Ungaria în pofida sancțiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

UPDATE În capitala rusă, Szijjarto are programate întâlniri cu vicepremierul pentru energie Aleksandr Novak, cu vicepremierul industriei şi al comerţului Denis Manturov, precum şi cu omologul său rus Serghei Lavrov, a specificat Mate Paczolay.

În finalul discuţiilor, Szijjarto şi Lavrov vor susţine o conferinţă de presă comună.

Szijjarto, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE ungar, a fost însărcinat de către guvern să discute despre achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze din Rusia, pe lângă volumele specificate în contractele pe termen lung privind cumpărarea de gaze naturale ruseşti.

Vizita ministrului ungar de Externe la Moscova intervine la o zi după ce UE a cerut miercuri statelor membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsura de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că livrările ruseşti trimise în Europa prin Nord Stream 1 ar putea fi reduse în continuare sau chiar întrerupte.

Livrările de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 1 între Rusia şi Germania au fost reluate joi, după o întrerupere de zece zile, a anunţat operatorul acestei infrastructuri, calmând îngrijorările cu privire la o eventuală prelungire a perioadei de mentenanţă, transmite Reuters.

Potrivit datelor operatorului reţelei germane Gascade, fluxurile la nivelul conexiunilor OPAL (care leagă gazoductul pe sub Marea Baltică Nord Stream de reţele terestre europene din Europa de Est) şi spre gazoductul NEL (care leagă Nord Stream de reţele din Europa de Vest) erau în creştere joi dimineaţa.

Pe segmentul orar 06:00-07:00 (04:00 -05:00 GMT), fluxurile se stabiliseră la 21.388, 236 kWh, după ce fuseseră nule anterior, potrivit datelor publicate pe site-ul Nord Stream AG, consorţiul care exploatează gazoductul.

Procesul de reluare ar putea lua mai multe ore, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al operatorului.

Conform unui purtător de cuvânt al companiei energetice austriece OMV, gigantul de gaze rusesc Gazprom a semnalat că va livra joi jumătate din volumele de gaze prevăzute, adică niveluri comparabile cu cele observate înaintea întreruperii serviciului de mentenanţă.

Guvernele europene se temeau că Rusia, vizată de sancţiuni occidentale din cauza ofensivei sale în Ucraina, îşi va prelungi în mod voit perioada de mentenanţă anuală a Nord Stream 1 pentru a perturba planurile de stocare în curs înainte de venirea iernii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite