Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, după reuniunea UE de la Toledo: E nevoie să avem o poziție integrată, geostrategică, privind Marea Neagră

31 august 2023, 21:03

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: Diplomația europeană s-a reunit timp de două zile în Toledo, sub semnul solidarității. Sentiment care a fost accentuat de vizita ministrului de externe ucrainean. S-a discutat despre sprijinul acordat de către statele membre pentru a se apăra în fața invaziei ruse, dar și despre destinul european al Ucrainei.

Reuniunea ministerială informală din cadrul președinției spaniole s-a desfășurat într-un loc simbolic: fosta fabrică de armament din Toledo. De aici, paticipantii au încercat să găsească soluții de pace.

Josep Borrell, Înalt Reprezentant UE pentru Politică Externă: Vorbim despre dimensiunea diplomatică, angajamentele de securitate pe termen lung și eforturile de a promova formula de pace prezentată de Ucraina.

Ministrul de externe ucrainean le-a transmis un mesaj celor care critică viteza cu care avansează frontul ucrainean.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: Le recomand criticilor să închida gura și să încerce să recupereze măcar un centimetru pătrat ei înșiși. Vă mulțumesc!

România sprijină, alături de aliați, declarația de pace în 10 puncte a președintelui Zelenski.

Luminița Odobescu, ministrul român de Externe: M-am concentrat foarte mult pe ceea ce România face în prezent pentru a asigura tranzitul de cereale și eforturile pentru a dubla capacitatea de tranzit. E nevoie inclusiv la nivelul UE să avem o poziție integrată, geostrategică, privind Marea Neagră. Pentru că vorbim aici de securitatea Ucrainei, vorbim de reziliența Republicii Moldova, dar și de securitatea în Marea Neagră.

Toledo s-a transformat pentru câteva zile într-o adevărată fortăreață. Peste 1000 de forțe de ordine au asigurat securitatea la reuniunile miniștrilor Apărării și cei ai Afacerilor Externe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite