Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la CNN: Suntem gata să permitem Rusiei să verifice dacă sunt rachete ofensive în România. Nu sunt, asta e sigur

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu
2 februarie 2022, 12:11

BOGDAN AURESCU, ministrul de Externe: Suntem gata să permitem Rusiei să verifice dacă sunt rachete ofensive în România. Nu sunt, asta e sigur. Susţinerea pentru valorile euro-atlantice este foarte puternică în România. De aceea, noi suntem cei care au cerut consolidarea prezenţei NATO în România.

CNN: Una dintre solicitările președintelui Putin, ca să fie evitată o nouă criză diplomatică sau chiar militară, a fost retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Există flexibilitate la acest capitol, din perspectiva dumneavoastră?

BOGDAN AURESCU, ministrul de Externe: Bineînţeles că nu. Orice cerere de retragere a trupelor NATO şi a echipamentelor deja deplasate pe teritoriul aliaților estici este în strânsă legătură cu angajamentul din articolul 5 (al Tratatului Nord-Atlantic, n.r.). Aşa că, fiind atât de conectaţi la esenţa misiunii NATO, care este apărarea colectivă, considerăm inacceptabil orice veto al unei terţe părţi în această privinţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă