Ministrul Culturii, la TVR: Pe 25 iulie se discută la UNESCO dosarul Roşia Montană

Dosarul Roșia Montană se poate încheia pe 25 iulie. Atunci UNESCO va discuta despre includerea vechilor mine de aur române în patrimoniul Universal. Ele sunt deja în patrimoniul național. Există însă și alte discuții despre o eventuală retragere a dosarului. Decizia va fi politică.

13 Iulie 2021, 07:00 (actualizat 13 Iulie 2021, 08:14) |

Oricum, pentru exploatarea zăcământului de aur de la Roşia Montană va fi nevoie şi de un aviz de mediu care nu a existat până acum. Ministrul Bogdan Gheorghiu a explicat la Tema Zilei care este situaţia de acum cu dosarul Roşia Montană.

”Noi vom merge cu un mandat din partea Guvernului, va fi o decizie la nivel de Guvern şi va fi o decizie politică la nivel de coaliţie. Dar noi, ca Minister al Culturii, nu putem pleda decât pentru patrimoniu, pentru ceea ce înseamnă binele patrimoniului. Nu putem avea altă poziţie decât cea prin care pledăm pentru continuarea procedurii, pentru că UNESCO nu va veni cu bani, nu va veni nici cu alte legi de protecţie asupra acelui obiectiv. Dar înseamnă o zonă de consultanţă şi de expertiză care ajută în ceea ce înseamnă salvarea patrimoniului de acolo. Am avut discuţii destul de deschise, unele destul de aprinse. Pe 25 iulie se discută dosarul Roşia Montană, dacă nu apare nicio decizie între timp. Ce ministru al Culturii aş fi dacă aş pleda altfel?”, a precizat Bogdan Gheorghiu, luni seară, la TVR 1, la Tema Zilei.

Ministrul a explicat că indiferent dacă Roşia Montană va fi inclusă sau nu în patrimoniul UNESCO, zona este protejată de legea patrimoniului naţional românesc. Gheorghiu a precizat în același timp că pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană este necesar avizul de mediu.

“Toată lumea vorbeşte de includerea sau neincluderea în patrimoniul mondial UNESCO. Acolo niciodată nu a fost obţinut aviz pentru mediu şi presupunând că nu ar fi zonă de patrimoniu, că Ministerul Culturii sau UNESCO nu ar avea nicio implicare acolo, avizul de mediu rămâne o problemă deschisă de care se vorbeşte mult mai puţin. Ce este important de precizat este că acea zonă este deja protejată de legea patrimoniului naţional românesc. Includerea sau declanşarea procedurii pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO are drept primă condiţie să fie inclusă în patrimoniul naţional al ţării respective. Aşadar, în momentul în care vorbim de faptul că ea este protejată deja de legislaţia românească avem un lucru limpede – şi nu trebuie să fii jurist pentru asta – care ne spune că includerea sau neincluderea în patrimoniul mondial UNESCO nu îi schimbă cu absolut nimic statutul juridic”, a subliniat ministrul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 27°C 24°C
CLUJ 24°C 20°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 32°C 27°C
BRASOV 25°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI