Ministrul Culturii: Să transmitem toți nevoia unei reforme fundamentale a concursului Eurovision. Dacă arta e furată, nimeni nu va mai lua în serios ce se întâmplă acolo

"Cei care au gândit la EBU să facă un asemenea transfer de voturi și-au făcut rău lor, au făcut rău competiției în sine și au făcut rău Ucrainei până la urmă", a declarat astăzi Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, după scandalul de la Eurovision.

16 Mai 2022, 17:40 (actualizat 16 Mai 2022, 18:14) Știrile TVR |
Lucian Romașcanu / FOTO: Autor: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Ucraina trebuia să câștige, și probabil că a câștigat pe merit, nu avea nevoie de asemenea lucruri și "cei care au gândit și sper din suflet că n-au fost românii în această situație, cei care au gândit la EBU să facă un asemenea transfer de voturi și-au făcut rău lor, au făcut rău competiției în sine și au făcut rău Ucrainei până la urmă", a declarat astăzi LUCIAN ROMAŞCANU, ministrul Culturii, după scandalul de la Eurovision.

Lucian Romaşcanu, care a participat la o conferinţă comună cu ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a arătat că "poate doar publicul să conteze" în stabilirea câştigătorilor Eurovision.

"Mi-aș dori să se întâmple o resetare completă a Eurovisionului pe alte baze, poate doar publicul să conteze, pentru că această împărțire politică a voturilor pe care o vedem de ani de zile nu are nicio legătură cu performanță artistică" - a adăugat Lucian Romașcanu. "Sper că din ceea ce se va analiza, investiga, să rezulte că nu la noi a fost problema și în al doilea rând să transmitem toți, pe toate căile, nevoia unei reforme fundamentale a concursului Eurovision".

"Dacă concursul, arta, e furată, nimeni nu va mai lua în serios ce se întâmplă acolo", a spus Romașcanu. "Nu înțeleg de ce trebuie să facem dintr-un concurs de muzică un port stindard politic în care fiecare, pe grupuri de țări, își votează candidații și la sfârșit ne bucurăm că noi avem mai multă populație decât au alții".

"Nu este de puterea unui festival de muzică să infirme sau să confirme legăturile noastre culturale, spirituale, unitatea noastră de neam, a spus și SERGIU PRODAN, ministrul Culturii din Republica Moldova.

Finala Eurovision de sâmbătă seara, câștigată de reprezentanții Ucrainei, este umbrită de un scandal privind voturile. TVR reclamă că votul juriului României a fost modificat, cele 12 puncte acordate Moldovei fiind atribuite, în fapt, Ucrainei. Înainte de anunțarea votului, EBU a scos din concurs juriile a 6 țări, pe motiv de "modele de vot neregulate", fără însă să nominalizeze țările. Când a venit momentul anunțului votului din partea României, reprezentanta țării noastre Eda Marcus nu a mai apărut pe ecran, iar anunțul a fost făcut de un reprezentant Eurovision aflat la Torino.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EUROVISION
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI