Ministrul Culturii, la TVR: Min. Culturii este poate cea mai aculturală instituție. Cum arătau cele 2.042 de idei pentru Centenar

16 martie 2018, 02:22

„Dacă intri în Ministerul Culturii descoperi că organigrama nu are, să zicem, direcţiile de linie, respectiv există ministrul Culturii izolat undeva, acolo, după care urmează acele direcţii de, să le zic, suport – economică samd, dar nu există direcţia Muzeu Patrimoniu, direcţia Artele Spectacolului, care ele să coordoneze o strategie şi în subordinea lor să existe atât teatrele naţionale, apoi operele şamd”, a explicat ministrul Culturii.

Un alt lucru observat imediat în minister de noul deținător al acestui portofoliu a fost „un soi de lipsă de entuziasm, entuziasm înseamnă acel lucru care te duce către creativitate”.

„Ştiţi, când vine un ministru, toată lumea spune: ‘Nu-i nimica, la câţi miniştri am schimbat noi… Nu-i nimic’. (…) Şi atunci le-am spus, și s-au uitat bizar la mine, le-am spus ‘Stiți care este pilula mea de sănătate în fiecare dimineaţă? Că ştiu că mandatul meu este limitat’. Drept care în fiecare dimineață mă gândesc că atunci când mă voi întoarce în breaslă, pentru că, evident, acolo mă voi întoarce, măcar să spună ‘a făcut ceva sau dacă nu, măcar a încercat'”, a adăugat Ivaşcu.

El a precizat că în acest an, marea provocare este să aducă toată creativitatea pentru Centenarul Marii Uniri.

„Această mare sărbătoare era de fapt o împărțire în 2.042 de idei de proiect. (…) 2.042 erau cu siguranță, că din prima seară le-am luat. 2.042 de idei de proiect. (…) Era în primul rând o lipsă de viziune şi un concept care să conducă. Și, până la urmă, oamenii săracii au pus acolo tot ce credeau ei că e mai reprezentativ pentru ei. Exemple de ce am găsit, cum ar fi că trebuia să editez o carte despre bolile cele mai frecvente din ultimii 100 de ani într-un anumit județ, nu mai zic de spectacole de poezie patriotică (…), reabilitare și reparaţii căi de acces (…), turneu de fotbal la care vor participa echipe din judeţ. (…) Unele dintre cele 2.042. Le-am scos pe cele care în momentul ăla m-au paralizat și am spus ‘Nu, trebuie făcut ceva’. În primul rând trebuie pus stop acestor serbări care nu se constituie într-o mare sărbătoare”, a apreciat Ivaşcu.

Ministrul Culturii a precizat că manifestările pentru celebrarea Centenarului nu se vor termina în 31 decembrie. Acţiunile se vor desfăşura pe parcursul mai multor ani, în concordanță cu datele și documentele istorice.

Înregistrarea integrală a emisiunii, în secțiunea VIDEO

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite