Ministrul Comunicațiilor trimite Corpul de control la Poșta Română și solicită demisia întregii conduceri

Scandal la Posta Română. Ministrul Comunicaţiilor susţine că există riscul ca Poşta să intre în incapacitate de plată. Aşa că cere demisia actualei conduceri. Mai mult, a fost personal la sediul companiei pentru a cere informatii despre creşterea datoriilor. Actuala conducere, care se pregăteşte să participe la concursul pentru un nou mandat, se apără: datoriile sunt istorice, iar compania a avut profit anul trecut.

11 Septembrie 2017, 12:03 (actualizat 11 Septembrie 2017, 20:50) |
Poșta Română, ora 19
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Telejurnal: Războiul de la Poştă a pornit după ce ministrul Comunicaţiilor i-a cerut demisia directorului, iar acesta a refuzat să plece. Acuzaţiile sunt că, în cele 8 luni de când Andrei Stănescu este la conducerea companiei, datoriile au crescut şi nu există măsuri pentru revitalizare.

Ministrul Lucian Şova susţine că, în ultimele luni, Poşta a acumulat datorii suplimentare de 50 de milioane de lei în timp ce ministerul elabora un plan pentru redresarea activităţii companiei.

Managementul Poştei se apară: susţine că veniturile au crescut în primele luni ale anului cu 10 milioane de lei iar cheltuielile pentru aceeaşi periodă au fost mai mici cu 4.1%.

Poşta a acumulat însă datorii uriaşe în ultimii ani. 645 de milioane de lei numai în 2015. Atunci, Consiliul Concurenţei a amendat Poşta Română cu 7.4 milioane de euro pentru că a oferit condiţii contractuale unei firme cu care lucra.

Datoriile au crescut, deşi numărul angajaţilor a scăzut considerabil în ultimii ani.

Poşta Română riscă să între în incapacitate de plata până la sfârşitul acestei luni.

Directorul interimar susţine că toate plăţile vor fi făcute la timp. Chiar dacă i se reproşează că a aduc doar datorii, Andrei Stănescu se gândeşte să participe la concursul organizat de minister pentru a obţine un mandat întreg la conducerea Poştei Române.

Mandatul lui Andrei Stănescu ar urma să se încheie pe 25 septembrie, la 8 luni de când a fost numit director interimar al Poştei Române.

ACTUALIZARE 12:00 Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova, a cerut luni demisia membrilor Consiliului de Administrație de la Poșta Română, precum și a directorului general interimar al companiei, Andrei Stănescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an, potrivit unui comunicat al ministerului de resort transmis, luni, AGERPRES.

În același timp, ministrul de resort a dispus trimiterea Corpului de control al MCSI la Compania Națională ''Poșta Română'' (CNPR).

''Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova a convocat, în această dimineață, o ședință de urgență la Compania Națională "Poșta Română" (CNPM) și a cerut demisia membrilor Consiliului de Administrație și a directorului general interimar, Andrei Stănescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an. Totodată, Lucian Șova a decis să trimită Corpul de control al ministrului la Poșta Română. Acesta va verifica, între altele, modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de Consiliul Concurenței cu ocazia aplicării sancțiunii contravenționale care a condus la acumularea datoriilor către bugetul de stat. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale întreprinde toate măsurile legale posibile pentru a evita ca această companie să intre în incapacitate de plată și pentru a putea începe punerea în aplicare a unui plan strategic de redresare, elaborat în ultimele două luni'', se arată în comunicatul citat.

Totodată, Ministerul Comunicațiilor atrage atenția că toată conducerea Poștei Române are obligația legală să ia toate măsurile, astfel încât compania să nu ajungă în incapacitate de plată sau insolvență. ''A sta pasiv și a aștepta ca acționarul majoritar să-și majoreze capitalul social, solicitând întâi de toate majorarea indemnizației membrilor Consiliului de Administrație, nu este în atribuția unui președinte al vreunui Consiliu de Administrație'', notează sursa citată.

Ministerul de resort precizează că suma destinată capitalizării CNPR este prevăzută în continuare în bugetul ministerului și nu este afectată de rectificarea bugetară.

Poșta Română este o companie națională înființată conform Legii 31/1990. Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP), în proporție de 25%.

Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 24°C 19°C
CLUJ 19°C 15°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 20°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI