Ministrul Comunicațiilor: Jumătate din populația țării nu a auzit sirenele, este un lucru foarte grav. Avem nevoie de un sistem alternativ

22 aprilie 2017, 09:02

Cristian Radu locotenent colonel, prim adjunct al Inspectoratului general pentru situații de urgență a arătat că gradul de acoperire a sistemului de alarmare este de 48 la sută.

Potrivit oficialului IGSU, pe timpul exerciţiului de alarmare, 6.045 de sirene au fost funcţionale, iar 635 nu au funcţionat.

În concluzie, locotenent colonelul Cristian Radu a spus că este nevoie de creșterea numărului de echipamanate, astfel încât gradul de acoperire să crescă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a subliniat că nu putem spune că dispunem de un sistem eficient de alertare a populației.

În cazul unui exercitiu despre care se știa, ora, zi, totuși am avut probleme în activarea unor sirene. În București din cele 390 de sirene existente, au putut fi activate sub 100, a declarat Raed Arafat.

La nivel local au fost greutăţi în pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman (…) Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importantă. Am încercat soluţii alternative, una fiind aplicaţia departamentului care funcţionează, dar răspândirea este limitată la acest moment, a mai arătat oficialul MAI.

La rândul său, ministrul Comunicațiilor; Augustin Jianu a declarat că, având în vedere gradul de acoperire, precum și timpii de alertare și reacție a populației este nevoie de un sistem complementar alternativ de alarmare care să folosească telefoanele mobile ale cetățenilor.

El a anunțat că la începutul lunii mai va avea discuții cu operatorii de telefonie mobilă.

Jumătate din populația țării nu a auzit sirenele și acesta este un lucru extrem de grav, a subliniat Ministrul Comunicațiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite