Ministrul Cîmpeanu, la Tema Zilei: Anul acesta, la simularea de la Evaluarea Națională, două treimi dintre elevi au reușit să promoveze. Este, paradoxal, cel mai bun rezultat din ultimii șase ani

Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prezent în această seară la TVR 1, la Tema Zilei, unde a vorbit despre examenele naționale, condițiile în care vor avea loc acestea și despre lipsa consilierilor școlari.

07 Iunie 2021, 07:31 (actualizat 08 Iunie 2021, 11:00) |

Ministrul Educației a spus că rezultatele au fost îmbucurătoare la simularea de la Evaluarea Națională: două treimi dintre elevi, adică peste 65%, au reușit să promoveze. "Este, în mod paradoxal, cel mai bun rezultat din ultimii șase ani. Asta îmi dă încredere că elevii vor fi pregătiți pentru examenul de Evaluare Națională de anul acesta, în pofida tuturor dificultăților pe care le-au întâmpinat”. Ministrul a spus că își dorește, evident, ca rezultatele să fie cele mai bune din ultimii șase ani și la Evaluarea Națională.

El a spus că materia a fost adaptată la specificul acestui an, unul total atipic, în sensul în care colectivele de profesori au reușit să “perie” materia, astfel încât să rămână aspectele esențiale, relevante.

Cât privește modul în care școlile își vor organiza programul în timpul examenelor de Evaluare, ministrul a spus că fiecare instituție de învățământ va decide dacă și cum va organiza ore cu prezență fizică. "Centrul de examen nu e obligatoriu să acopere întreaga școală", a precizat ministrul.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit și despre criza consilierilor școlari: sunt doar 2.500 la cei aproximativ 3 milioane de elevi.

"Este foarte clar că avem nevoie mai mult decât oricând de consilieri pentru că pierderile suferite de elevi pe perioada de criză au fost nu numai în plan educaţional, au fost în plan social, plan emoţional, plan psihic chiar. Este nevoie mai mult decât oricând. Avem 2.500 de consilieri pentru trei milioane de elevi. Media este de un consilier la 1.200 de elevi", a spus ministrul, la Tema Zilei.

El a spus că Ministerul Educaţiei îşi propune ca fiecare unitate de învăţământ să aibă un consilier şcolar, însă acest proces nu se va finaliza într-un an.
Soluția este ca aceștia să fie pregătiţi de universităţi: "Din universităţi pentru că avem mai mult de 10 universităţi cu care am iniţiat deja demersuri să poată pregăti aceşti consilieri cu dublă competenţă. (...) Cine promite că va rezolva problema consilierilor şcolari până la anul evident că ori nu ştie ce spune, ori minte intenţionat", a susţinut ministrul.

 

Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie de luni şi până pe 11 iunie pentru a susţine Evaluarea Naţională, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Proba scrisă la Limba şi literatura română se va desfăşura pe 22 iunie, iar proba la Matematică - pe 24 iunie.

Elevii din rândul minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă pe 25 iunie.

Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie iar contestaţiile vor fi depuse pe 30 iunie.

Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate pe 4 iulie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 27°C 24°C
CLUJ 24°C 20°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 32°C 27°C
BRASOV 25°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI