Ministrul Carmen Dan, după întâlnirea cu protestatarii din poliţie: Am luat nişte decizii care s-au concretizat în amendamente

16 martie 2017, 16:46

Declaraţii ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan:

-În urma discuţiilor am luat nişte decizii care s-au concretizat în amendamente care acum sunt în procedură legislativă.

-Niciodată n-am exclus din aceste discuţii pe personalul care nu se poate organiza sindical. Mă refer la jandarmi, militari, pompieri, sau personalul contractual sau funcţionarii publici din cadrul MAI.

-vorbim de nişte inechităţi salariale care trenează din anul 2010 şi este foarte greu să le rezolvăm peste noapte.

-Cei cu care m-am întâlnit astăzi au solicitat aplicarea corectă a prevederilor HG nr 1/2017, adoptarea Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, semnarea acordului colectiv de muncă, schimbarea legii nr. 360 din 2002, priovind Statutul poliţistului, modificarea ordinului MAI privind programul de lucru. Au fost discuţii serioase pe modalitatea de aplicare a HG nr 1/2017.

-ce şi-a asumat Guvernulşi ce vreau şi eu este să gândim o grilă pe Legea de salarizare, care să convină tuturor, astfel încât să nu existe discriminări dintre categoriile de personal din Sistemul naţional de ordine publică şi sigiuranţă naţională.

-Noi nu ne situăm pe poziţii antagonice şi am încercat să am un dialog, inclusiv cu cei veniţi astăzi la proteste

-oamenii nu pot fi motivaţi cu promisiuni

-urmare a discuţiilor şi a celor convenite cu sindicatele am depus o serie de amendamente: sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi specifice care nu fac parte din salariul de bază, salariul funcţiei de bază, solda funţiei de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie, acordate potrivit legii. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017.

-s-a propus devansarea termenului de acordare a salariului de merit în aprilie şi nu în august, cum e în prezent

-o altă propunere vizează discrepanţa dintre medicii militari şi cei civili.

– Există un efort bugetar în ce priveşte aceste amendamente, pentru aplicarea HG 1/2017, de aproape 13 milioane de lei. Lunar, de aceste beneficii se vor bucura 80.000 de angajaţi ai MAI

-la nivelul MAI s-a creat un grup de lucru la care i-am invitat pe toţi reprezentanţii categoriilor de salariaţi ai ministerului să-şi aducă contribuţia la această lege a salarizării.

-(privitor la cazul româncelor exploatate din Italia): delegaţia este în Italia. Din ce ştim, există o anchetă penală în fază de cercetare preliminară, de aceea informaţiile sunt confidenţiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite