Ministrul Carmen Dan și-a declinat responsabilitatea față de evenimentele din 10 august, în fața Comisiei de apărare. Opoziția susține că a fost un simulacru de audiere

Carmen Dan a fost audiată în Comisia de apărare a Camerei cu privire la incidentele din 10 august. Ministrul de Interne și-a declinat, din nou, orice răspundere. A fost un simulacru de audiere, spun cei din Opoziție, care au rămas cu multe întrebări fără răspuns. Între timp, numărul plângerilor penale împotriva jandarmilor a ajuns la 386. Sunt însă și 22 de dosare penale care îi vizează pe protestatari.

21 August 2018, 11:25 (actualizat 21 August 2018, 20:36) Știrile TVR |
Carmen Dan, audiată în Comisia de apărare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Atmosferă tensionată în timpul audierilor la care presa a avut acces doar în prima parte. Ministrul de Interne s-a disculpat în fața parlamentarilor, iar responsabilitatea a fost pasată în curtea Prefecturii. Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, a lipsit de la audieri.

Carmen Dan, ministrul de Interne: "Inițial mi-am luat informațiile de la televizor. (...) Nu am vorbit în cursul zilei de 10 august cu doamna prefect. (...) Am primit informația pe fluxul informațional, după ce s-a semnat ordinul".

Problema codurilor de pe căștile jandarmilor nu a fost pe deplin lămurită.

Laurențiu Cazan, adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei: "În cadrul instituției noastre, de-a lungul timpului, au fost reorganizări. Nu mai corespundea acel indicativ și urma ca aceasta să se facă ulterior. Pot să vă asigur că nu este un impediment în identificarea acelor jandarmi care au acționat în acest fel".

Carmen Dan, ministrul de Interne: "Structurile de specialitate au identificat 6 cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalați ca posibili autori ai unor fapte de natură penală".

Audierea a degenerat în noi certuri Putere-Opoziție. După încercări repetate, majoritatea a reușit să scoată presa din sală, pe motiv că se vor aborda informații clasificate.

Robert Turcescu, deputat PMP: "Reprezentanții Jandarmeriei n-au reușit să răspundă la întrebările repetate pe care le-am adresat în cadrul acestui dialog: de ce a fost nevoie de intervenția brutală a Jandarmeriei. Cum adică, prefectul Capitalei nu l-a înștiințat pe ministrul de Interne că urmează să semneze ordinul de intervenție în forță la momentul respectiv? Pare realmente halucinant".

Ovidiu Raețchi, deputat PNL: "Am fost cenzurați pe ce trebuie să întreb și ce nu. Deși doamna Dan a evitat să activeze acel centru pentru a scăpa de orice răspundere, în mod informal, de facto, ea a fost acolo și a coordonat operațiunile".

Opoziția pare decisă să nu lase lucrurile așa. Săptămâna viitoare ar putea fi convocat prefectul Capitalei pentru explicații cu privire la ordinul de intervenție dat Jandarmeriei.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inițial această audiere avea caracter public. La comisie s-au prezentat ministrul Carmen Dan, reprezentanții Jandarmeriei și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Prefectul Capitalei a fost absent. În prima oră de audieri au fost încercări repetate din partea șefului comisiei, social democratul Dorel Căprar, de scoatere afară din sala a reprezentanților presei, invocând faptul că pentru a răspunde întrebărilor este nevoie să se atingă informații care au caracter clasificat.

În prima oră de audieri, Carmen Dan a răspuns la puține întrebări. Am aflat că a participat la ședința de la Minister în seara zilei de 10 august. Că a venit din concediu în special pentru că a văzut în presă modul în care se desfășura acest eveniment.

Ministrul susține că intervenția sa a fost pur informativă și nu a avut niciun rol operativ.

Nu am vorbit în cursul zilei de 10 august cu doamna prefect, a răspuns ministrul Carmen Dan, întrebărilor jurnaliștilor.

Am făcut toate precizările necesare referitoare la conținutul și caracterul raportului. Există o procedură, avem toată disponibilitatea să punem la dispoziția membrilor comisiei acest raport, după ce vom îndeplini această procedură legală, a adăugat Carmen Dan la ieșirea de la audieri.

Maiorul Laurențiu Cazan s-a referit și la problema indicativelor de pe caschete și a explicat că este din cauza unei  reorganizări incomplete în rândul jandarmeriei.

Ministrul de Interne, Carmen Dan declarat, marți, că ministrul nu poate răspunde la întrebările tehnice, acestea urmând să fie explicate de ce care au coordonat acțiunea.

Întrebată dacă își asumă responsabilitatea politică pentru ceea ce s-a întâmplat, Carmen Dan a răspuns: Nu cumva vă antepronunțați (...) cred că nu aveți suficiente date să spuneți că MAI nu și-a făcut datoria, cî instituțiile care se află în subordinea ministerului nu au funcționat.

Declarații ale ministrul de Interne, Carmen Dan

- Au mai fost adunări publice în care mie mi s-a părut normal ca pe parcursul derulării lor, ministrul să fie în minister.

- Referitor la convocarea doamnei prefect, nu eu stabilesc lucrul acesta. eu am venit însoțită de reprezentații ministerului, puteam să iau în calcul și prezența doamnei prefect. Eu nu am venit la comisie în baza unei invitații oficiale, eu am venit în ideea că poate, astăzi, vom avea cvorum în așa fel încât noi să vă putem spune aspectele pe care dvs. le considerați relevante. Eu nu am abolut nicio rezervă ca ulterior dacă decideți să solicitați și prezenta prefectului Capitalei.

- Pentru a da cât mai multe amănunte, intrăm în raport. Dar eu vreau să fac o precizare, încă de la bun început: nu răspunde ministrul la întrebările tehnice, pentru că ministrul nu a coordonat în niciun fel misiunile operative, tocmai de aceea sunt colegii mei alături de mine.

- Ați făcut o referire la intervenția deosebit de agresivă a jandarmilor.  Mult mai multe amănunte vă va oferi comandantul acțiunii. Eu am precizat destul de lămuritor. Încercăm să abordăm această  problematică cu mult echilibru. la nivelul Jandarmeriei române este deja o anchetă internă.

- Vreau să vă dau ultimele date poate o să ajungem să vorbim și despre gradul de agresivitate al celor care au forțat intrarea în Guvern și al celor care au pus o presiune constantă și foarte puternică pe dispozitivul de jandarmi. Ultimele date referitoare la ancheta Jandarmeriei, care continuă. Structurile de specialitate au identificat 6 cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalați ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări ale celor care derulează această ancheta, vor face obiectul sesizărilor din partea jandarmeriei către Parchetul Militar.

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunii jandarmilor din 10 august a explicat că vorbim de o acțiune de restabilire a ordinii publice.

- referitor la modul violent de restabilire a ordinii publice, aceste cazuri sunt analizate inclusiv la nivelul jandarmeriei. Este o comisie internă de verificare a acestor aspecte, sunt verificate, sunt și în atenția celor care au o cercetare în acest caz și mă refer la Parchetul Militar. Dar mi-aș dori să nu uităm contextul - vorbim despre o restabilire a ordinii publice.

-De fiecare dată am făcut public că am avut acțiuni de violență la adresa forțelor de ordine. Am avut oameni care au fost efectiv răniți de aceste acte împotriva lor.

- Până la momentul în care am declanșat restabilirea ordinii publice au existat acțiuni violente la adresa forțelor de ordine.

- În ceea ce privește indicativele, nu aș spune ascunse, de pe mijloacele de protecție și aici fac referire la acele căști, vreau să vă aduc în atenție următorul lucru. La nivelul instituției nostre au fost efective care au venit în sprijin, pe de o parte la mă refer aici la Direcția generală, dar și în cadrul instituției noastre de-a lungul timpului au fost reorganizări, inclusiv la nivelul subunităților de ordine publică. Situațiile sunt cunoscute, au fost discutate în ședințe de comandă, în sensul în care pe de o parte fie nu mai corespundea acel indicativ și urma ca acesta să se facă ulterior, era procesul deja început.

- Pot să vă asigur pe fiecare dintre dvs. că nu este un impediment în identificarea acelor jandarmi, care au acționat în acest fel, știm foarte bine zonele lor de activitate, fiecare a avut un șef de dispozitiv.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a specificat că în urma protestelor din 10 august,  452 de persoane  au cerut asistență medicală, 72 de persoane au fost transferate la spital, 9 au rămas în spital. Dintre aceștia 3 jandarmi și 6 civili.

Luni, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a făcut apel la preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților să trimită invitațiile pentru audierea, în cadrul forului, a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, și a şefilor Jandarmeriei în legătură cu mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI