Ministrul Bogdan Aurescu participă, marţi şi miercuri, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, la Bruxelles

Bogdan Aurescu participă, marţi şi miercuri, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, care se va desfăşura la sediul Alianţei de la Bruxelles, context în care va pleda pentru continuarea sprijinului aliaţilor şi partenerilor pentru Ucraina şi va arăta contribuţia multidimensională a României în sprijinirea ţării vecine.

04 Aprilie 2023, 09:24 (actualizat 04 Aprilie 2023, 09:30) Știrile TVR |
Bogdan Aurescu

De asemenea, arată un comunicat MAE, ministrul Aurescu va solicita, în pregătirea Summitului de la Vilnius, implementarea integrală a deciziilor Summitului de la Madrid şi va face apel la consolidarea prezenţei Aliate în regiunea Mării Negre, în conformitate cu referirile din Conceptul Strategic la relevanţa strategică a acestei zone pentru securitatea euroatlantică.

Demnitarul român va arăta aliaţilor că "este necesară transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră".

Discuţiile din cele trei sesiuni de lucru ale ministerialei vor aborda principalele aspecte cu relevanţă pentru securitatea euroatlantică, la peste un an de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Înainte de începerea lucrărilor, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO.

Reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi va debuta cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC) cu participarea ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în cadrul căreia vor fi discutate evoluţiile recente în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei, consolidarea sprijinului Aliaţilor pentru Ucraina şi procesul de reformă internă din acest stat.

Lucrările vor continua miercuri, cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat dedicată pregătirii Summitului de la Vilnius. În cadrul acestei sesiuni, şefii diplomaţiilor aliate vor trece în revistă implementarea deciziilor Summitului de la Madrid, cu accent pe consolidarea cooperării cu statele partenere, politica NATO a "Uşilor Deschise", angajamentul aliat de partajare echitabilă a responsabilităţilor.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va face apel la sprijinirea, în continuare, a statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acţiunile agresive ale Rusiei, precum Republica Moldova, confruntată inclusiv cu ameninţări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european, dar şi a Georgiei. Va solicita aliaţilor continuarea sprijinului pentru Ucraina şi Republica Moldova, prin pachetele de asistenţă NATO pentru consolidarea capacităţilor de apărare (Defense Building Capacity - DCB).

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI