Ministrul austriac al Justiției va vota pentru Laura Codruţa Kovesi, aflată în cursa pentru şefia Parchetului European

8 februarie 2019, 14:35

Ministrul austriac al Justiției, Josef Moser, a vorbit despre Codruța Kovesi cu jurnaliștii de la televiziunea publică austriacă ORF, chiar la sosirea la reuniunea JAI de la Palatul Parlamentului.

Pe 11 ianuarie au fost aleşi cei mai buni 11 candidaţi dintre cei 24 de pe listă, iar pe 30 şi 31 au avut loc audierile celor 11 candidaţi rămaşi în discuţie şi s-a întocmit o listă scurtă, unde pe primul loc este doamna Kovesi. Nu există niciun dubiu că merită această poziţie şi acum trebuie să mergem la Parlamentul European şi la Consiliu, unde să obţină această nominalizare„, a declarat ministrul austriac al Justiției, Joseph Moser.

Întrebat dacă va vota pentru Kovesi, ministrul a subliniat că da.

În schimb, Olanda nu a decis încă pe cine va susţine. Ministrul pentru Justiţie a declarat într-un interviu pentru TVR că îi cunoaşte foarte bine cariera Codruţei Kovesi şi este optimist în legatură cu candidatura acesteia.

Ferdinand Grapperhaus, ministrul olandez pentru Justiție și Securitate : „Cred că e un pas foarte mare înainte că există un astfel de candidat. Încă nu am luat o decizie, pentru că, evident, trebuie să discutăm toate aspectele, dar sunt foarte optimist, pentru că România vine cu un candidat atât de puternic. I-am studiat CV-ul, care este impresionant, aşa cum au şi ceilalţi doi candidaţi. Persoanele care sunt luate în considerare pentru astfel de poziţii au o carieră juridică foarte bună, nu există îndoieli în această privinţă”.

Comisarul european pentru Justiție Vera Jourova a explicat care este obiectivul Uniunii Europene privind selecția procurorului-șef european.

Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie: „Trebuie să găsim cel mai bun şef posibil al Parchetului European. Avem multe aşteptări ca acest parchet va întări lupta împotriva criminalităţii, a fraudei cu fonduri europene şi a corupţiei”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, trebuie să îi propună premierului o variantă de vot în privința lui Kovesi. Însă a precizat că decizia este a șefei Guvernului.

La începutul săptămânii, Tudorel Toader a criticat nominalizarea Codruței Kovesi pe primul loc în cursa pentru șefia Parchetului European. El a spus că juriul de selecție ar fi trebuit să cunoască abuzurile lui Kovesi și că îi va informa pe omologii lui din UE în legătură cu decizia CCR prin care șefa DNA a fost revocată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite