MAE cere sistarea ”practicii abuzive” a refuzului accesului românilor în Mexic. Însărcinatul cu afaceri al României oferă asistenţă celor aflaţi în aeroportul din Cancun

Turisti români blocati in Mexic
Turisti români blocati in Mexic
3 februarie 2021, 17:50

Potrivit sursei citate, în scrisoare a fost subliniată necesitatea ca aceste decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz. Totodată, ministrul român a solicitat asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual.

Aurescu a arătat că „România consideră că deciziile de returnare nu au fost suficient de clar explicate şi comunicate fiecărui cetăţean român implicat sau autorităţilor române şi şi-a exprimat surprinderea faţă de lipsa oricăror semnale prealabile pe acest subiect, din partea autorităţilor mexicane, aşa cum este cutumiar în condiţiile bunelor relaţii existente în mod tradiţional între ţările noastre”.

MAE anunţă că va continua demersurile politico-diplomatice susţinute pentru clarificarea şi rezolvarea cât mai rapidă a acestei situaţii.

Cu privire la cei 114 cetăţeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur, MAE precizează că însărcinatul cu afaceri al României în Mexic se deplasează miercuri la Cancun pentru a oferi asistenţă celor aflaţi în aeroport în aşteptarea returnării spre Europa.

Totodată, un consul din cadrul Consulatului General al României la Miami se deplasează în Mexic pentru a întări echipa de la faţa locului, pe fondul nevoii intensificate de asistenţă consulară.

La nivelul Ambasadei României în Mexic şi la nivelul Centralei MAE s-au realizat demersuri pe lângă compania aeriană Lufthansa în vederea repatrierii cât mai urgente a celor 114 cetăţeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite