Ministrul Apărării ucrainean: La frontiera cu Ucraina se află concentraţi circa 150.000 de soldaţi ruşi, care nu par să se retragă. Soldaţii noştri sunt pregătiţi pentru orice scenariu

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
21 februarie 2022, 13:23

„Componenta terestră a trupelor ruse însumează 127.000 de militari, iar împreună cu componentele maritimă şi aeriană ajung la 147.000. Nu vedem vreo retragere şi nu putem vorbi de o reducere a numărului lor”, a spus Reznikov într-o conferinţă de presă.

Reznikov – care a făcut aceste declaraţii după ce Kremlinul a prelungit prezenţa trupelor ruse aflate în Belarus după încheierea manevrelor comune duminică – a precizat că unităţile ruse care „sunt în mişcare” pot reveni la bazele lor, dar pot fi şi desfăşurate în alte sectoare din zonă.

În acest sens, el a spus că a solicitat o convorbire telefonică urgentă cu ministrul apărării din Belarus, Viktor Hrenin, pentru a-i cere explicaţii.

„Ce se întâmplă?”, s-a întrebat el, fără a exclude ca Moscova să încerce să încercuiască teritoriul ucrainean cu soldaţi şi arme.

„Când spun că soldaţii noştri sunt pregătiţi pentru orice scenariu, chiar aşa şi este. Nu minimizăm sub nicio forma ameninţarea, deoarece nivelul ei este într-adevăr ridicat”, a declarat Reznikov, indicând că unul dintre scenarii luat în considerare de Kiev este că Federaţia Rusă va încerca să încercuiască Ucraina cu trupe – de la Brest până la Taganrog pe uscat, pe două mări şi în Crimeea ocupată temporar – şi totodată să-şi intensifice activitatea în Transnistria.

În acest context, ministrul ucrainean a cerut din nou luni arme letale şi material de apărare aliaţilor occidentali, inclusiv celor care au refuzat până acum să le furnizeze Kievului.

El a subliniat însă că, oricare ar fi ameninţarea, ţara sa se află într-o stare de”apărare totală”, la care vor contribui aproape 2 milioane de membri ai detaşamentelor teritoriale de apărare.

„Întreaga populaţie a Ucrainei este pregătită să-şi apere teritoriul. În asta rezidă puterea noastră”, a subliniat el.

Armata ucraineană şi miliţiile separatiste s-au acuzat reciproc luni de încălcarea încetării focului în ultimele ore prin atacuri cu arme grele de ambele părţi ale liniei de separare din Donbas, unde ostilităţile s-au intensificat în ultimele zile.

Un militar ucrainean a fost rănit, în timp ce mai mulţi civili din teritoriul aflat sub controlul rebelilor au avut nevoie de asistenţă specializată, conform separatiştilor, care au ordonat evacuarea în masă a populaţiei civile vineri.

Reznikov i-a acuzat pe separatişti şi pe susţinătorii lor ruşi de „crimă de război” în urma distrugerii sau avarierii a peste 100 de case în zonele din Donbas controlate de Kiev în cursul ultimelor patru zile.

Potrivit avocatului ucrainean al poporului, Ludmila Denisova, autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk au anunţat sâmbătă mobilizarea generală, care include recrutarea forţată a minorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite