Ministrul Apărării şi ministrul Afacerilor Externe, audiați în Senat cu privire la situația din Orientul Mijlociu. Aurescu: Interesele României și ale cetățenilor români din regiune nu au fost direct afectate

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, sunt audiaţi miercuri în şedinţă comună a Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi pentru politică externă din Senat.

15 Ianuarie 2020, 08:54 (actualizat 15 Ianuarie 2020, 13:09) |
Plenul Senatului

ACTUALIZARE Bogdan Aurescu a precizat, miercuri, că interesele României și ale românilor nu au fost direct afectate de evenimentele din Orientul Mijlociu. Ministrul de Externe a adăugat că instituția pe care o conduce a acționat pe situația cetățenilor români, dar și pe cea a militarilor români din regiune.

"În ceea ce privește evoluția îngrijoratoare a situației din Orientul Mijlociu, până în prezent interesele României și ale cetățenilor români din regiune nu au fost direct afectate, iar Ministerul de Externe a vegheat și a monitorizat cu foarte mare atenție situația romanilor din aceste regiuni. România în tot acest interval de timp s-a coordonat și continuă să se coordoneze cu partenerii noștrii strategici, în primul rând cu Statele Unite", a afirmat ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, miercuri, în cadrul comisiilor reunie pentru Apărare și Afaceri Externe.

Aurescu a mai subliniat că poziția MAE privind evenimtentele din Iran este aprobată de președintele României și că Ministerul a acționat "pe situația românilor dar și a militarilor români din regiune".

"Vreau să precizez că de fiecare dată când Ministerul afacerilor externe s-a pronunțat pe acest subiect nu a fost doar poziția Ministerului ci și poziția României și poziția fiind aprobată și omologată de președintele României. În ceea ce privește evoluția evenimentelor putem spune că după o serie de evenimente premergătoare datei de 31 decembrie, această data a accentuat aceste evenimente. Ministerul Afacerilor Externe a acționat pe situația cetățenilor români dar și pe cea a militarilor români din regiune", a mai spus Aurescu.

___________________________


Cei doi miniştri sunt audiați în legătură cu situația actuală din Orientul Mijlociu.

Pe 9 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis afirma că interesele României nu au fost afectate de agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu.

"În ultimele zile am asistat la agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, care afectează în mod special stabilitatea din Irak şi din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii şi nici al comunităţii internaţionale. Instituţiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcţiona în condiţii de stabilitate şi securitate pentru a putea fi identificate soluţii paşnice în beneficiul cetăţenilor. Aceste evoluţii recente au un impact la nivel internaţional şi sunt relevante pentru securitatea Europei şi a cetăţenilor noştri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate. Până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetăţenilor români, inclusiv securitatea militarilor noştri aflaţi în Irak", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a dat asigurări că România se coordonează permanent în cadrul NATO şi UE, precum şi la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale de securitate, atât cele naţionale, cât şi cele ale comunităţii transatlantice.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat săptămâna trecută că România susţine un rol crescut al NATO în regiunea Orientului Mijlociu şi în activitatea de combatere a terorismului.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, arăta, pe 8 ianuarie, că în structurile de specialitate se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei din Orientul Mijlociu, astfel încât la nivel instituţional să poată fi luate măsurile care se impun.

"Pentru militarii români (...) au fost luate măsurile necesare pentru relocare şi, de asemenea, a fost oprită pentru moment executarea misiunilor. De asemenea, împreună cu partenerii şi ceilalţi membri ai contingentelor participante s-au pus în aplicare planurile specifice pentru o astfel de situaţie. În acest moment, la nivelul structurilor de specialitate sigur că s-a analizat, se analizează şi se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei, astfel încât la nivel instituţional să putem fi în măsură să luăm măsurile care se impun. Ca atare, vă pot garanta că toate instituţiile care au responsabilităţi pe acest segment sunt la datorie", a declarat ministrul Apărării.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI