Ministrul Apărării Naţionale, la Conferinţa de securitate de la Munchen. Lideri din întreaga lume se reunesc să discute de criza ucraineană

Vasile Dîncu
Vasile Dîncu
18 februarie 2022, 09:09

Potrivit unui comunicat al MApN transmis, vineri, oficialii vor aborda şi teme referitoare la importanţa securităţii nucleare, reducerea riscurilor în acest domeniu şi transparenţa în planul dezarmării şi neproliferării, pentru stabilitate şi securitate la nivel global şi regional.

Schimbările climatice, ameninţările de tip hibrid sunt alte subiecte relevante care vor fi abordate în cadrul panelurilor„, se mai arată în comunicat.

Ministrul Dîncu va participa la un prânz de lucru găzduit de reprezentanţi ai think tank-ului american Atlantic Council, temele principale de discuţie fiind situaţia de securitate şi mobilitatea militară.

Lideri din întreaga lume se reunesc în acest weekend în Germania pentru Conferinţa de securitate de la Munchen, eveniment care va fi dominat de criza ucraineană, pe fondul temerilor Occidentului privind o invazie militară rusă în Ucraina, notează vineri Reuters şi DPA.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vicepreşedintele american Kamala Harris şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se vor afla printre demnitarii care vor lua parte la evenimentul ce începe vineri şi este supranumit ‘Davos pentru apărare’. Conferinţa este găzduită, în mod tradiţional, de luxosul hotel Bayerischer Hof din Munchen.

La conferinţă nu va fi prezentă nicio delegaţie rusă, a precizat Kremlinul săptămâna trecută, prima absenţă a ruşilor în ultimii ani, ceea ce indică gradul de degradare a relaţiilor dintre Occident şi Moscova.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat că evenimentul din capitala bavareză îşi ”pierde obiectivitatea şi caracterul incluziv”.

Rusia are un interes limitat în a dialoga şi în a avea o conversaţie deschisă despre securitate în Europa. Conferinţa este un prilej pentru Occidentul politic de a arăta unitate în faţa Rusiei şi, mai general, în faţa regimurilor autoritare”, a explicat Daniela Schwarzer, expertă în cadrul Centrului Belfer al Harvard Kennedy School.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat joi că există toate semnalele că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina în următoarele câteva zile şi că Moscova pregăteşte un pretext pentru a justifica o invazie. În ultimele zile forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi s-au acuzat reciproc de bombardamente şi de escaladarea situaţiei în estul Ucrainei, scena unui conflict armat început în 2014 şi soldat cu peste 14.000 de morţi şi peste 1,5 milioane de persoane strămutate.

Kremlinul l-a acuzat pe liderul de la Casa Albă de amplificarea tensiunilor şi a ameninţat cu ”măsuri tehnico-militare” neprecizate.

Situaţia din estul Ucrainei nu este însă singura criză care îi va ţine ocupaţi pe participanţii la Conferinţa de la Munchen.

Dezbaterile de sâmbătă, principala zi a evenimentului, vor aborda de asemenea situaţia fragilă a securităţii în Sahel şi revitalizarea acordului internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian, adaugă Reuters.

Preşedintele Conferinţei, Wolfgang Ischinger, a declarat în faţa presei că nu îşi aminteşte vreo perioadă în care să fi existat ”atât de multe crize suprapuse”.

Conferinţa de securitate de la Munchen va începe vineri, la ora locală 13:30 (12:30 GMT), cu discursurile secretarului general al ONU Antonio Guterres, şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock şi secretarului de stat american Antony Blinken. De asemenea, vor fi organizate paneluri despre criptomonede, schimbări climatice şi pandemia de COVID-19.

În marja conferinţei, miniştrii de externe din G7 vor avea o reuniune; preşedinţia acestui grup este asigurată în prezent de Germania.

Acesta va fi şi ultima ediţie a Conferinţei ce va fi prezidată de Wolfgang Ischinger. După 14 ani în această calitate, el îi va preda ştafeta lui Christoph Heusgen, fost consilier pentru politică externă şi securitate al fostului cancelar german Angela Merkel.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă