Ministrul Apărării Naționale și șeful Statului Major s-au întâlnit cu șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville

Șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA general James C. McConville și șeful Statului Major al Apărării general-locotenent Daniel Petrescu
Șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA general James C. McConville și șeful Statului Major al Apărării general-locotenent Daniel Petrescu
7 august 2020, 21:56

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit vineri cu șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, care se află pentru două zile în vizită în România.

La discuții au participat șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, generalul-locotenent Christopher G. Cavoli, și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, la a cărui invitație este efectuată vizita delegației americane.

Oficialii români şi americani au discutat despre Parteneriatul strategic dintre țara noastră și SUA, despre perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul militar și despre reconfigurarea forţelor militare americane din Europa, în sprijinul consolidării posturii de descurajare şi asigurării Aliaţilor de pe Flancul Estic al NATO.

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a subliniat că România „salută intenţia SUA de a-și suplimenta efortul în sprijinul securităţii la Marea Neagră printr-o prezenţă rotaţională continuă” și că militarii americani sunt oricând bineveniți în țara noastră.

Oficialii români și americani au discutat și despre procesul de transformare și modernizare a Armatei României, de adaptare la provocările generate de contextul geostrategic din zona țării noastre.

În acest context, şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a amintit că la nivelul SMAp se realizează proiecţii tactice şi strategice pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă şi eficientă, care să permită realizarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu aliaţii.

„Suntem încrezători în planurile noastre ambiţioase de modernizare la nivelul tuturor categoriilor de forţe şi în investiţiile viitoare destinate creării unui pachet de forţe sustenabil, capabil să permită desfăşurarea tuturor misiunilor ce ne revin. În perioada imediat următoare, vor intra în dotarea forţelor armate ale României două dintre cele mai moderne sisteme operate și de armata americană – HIMARS şi PATRIOT, țara noastră fiind primul stat aliat de pe flancul estic care va deține aceste sisteme”, a mai spus generalul-locotenent Daniel Petrescu.

„Cooperarea strânsă cu aliați puternici precum România reprezintă un factor esențial în promovarea intereselor comune de securitate”, a declarat generalul McConville.

Generalul-maior Iulian Berdilă și generalul James C. McConville au avut, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, discuții aplicate despre exercițiile bilaterale și multinaționale planificate în acest an și în 2021, respectiv despre dezvoltarea infrastructurii necesare dislocării forţelor aliate şi ale SUA și pregătirii în comun în țara noastră.

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali militari a fost misiunea din Afganistan, unde militarii români și americani au misiuni comune și un parteneriat bazat pe solidaritate și profesionalism.

„Nivelul de interoperabilitate între aliați este unul peste așteptări, ne instruim împreună și dezvoltăm substanțial oportunitățile din punct de vedere bilateral și aliat”, a apreciat șeful Forțelor Terestre Române.

„Am discutat astăzi despre semnificația relației noastre și importanța creșterii cooperării militare. Forțele Terestre ale României și Statelor Unite au o lungă istorie în soluționarea unora dintre cele mai presante provocări de securitate. Soldații americani se antrenează în mod constant cu aliații români pentru creșterea capacității combative și o fac chiar și acum, în timp ce noi vorbim aici”, a concluzionat generalul american James C. McConville.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite