Ministrul Apărării despre livrarea întârziată a transportoarelor blindate Piranha 5: Cu penalizările de rigoare, acest produs va intra în înzestrarea armatei, eu sper că în 2 luni. Proceduri pentru F-16

"Este foarte posibil să intrăm într-o perioadă în care vom emite facturile pentru penalizări, pentru că nu s-au respectat termenii livrării, în condițiile în care noi avansurile le-am plătit", a anunţat, miercuri seară, la Tema Zilei ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, referitor la livrarea primelor 36 de transportoare 8x8. El și-a exprimat totuși speranța că produsul va intra în înzestrarea Armatei Române în următoarele două luni.

06 Martie 2019, 21:53 (actualizat 06 Martie 2019, 23:23) Știrile TVR |
Tema Zilei cu ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Este o procedură începută în cursul anului trecut, este drept că undeva la mijlocul lunii februarie trebuiau să fie livrate primele 36 de bucăți transportoare 8x8 funcționale, (...) La ultimele teste de acceptanță, această turelă nu trecuse aceste teste. Este foarte posibil să intrăm într-o perioadă în care vom emite facturile pentru penalizări, pentru că nu s-au respectat termenii livrării, în condițiile în care noi avansurile le-am plătit pentru aceste transportoare", a subliniat ministrul Apărării.

"Este un produs extrem de complex, cu integrare a acestui produs în România, un contract care a prevăzut ca minim 6 bucăți din acestea să fie (...) integrate și parte din ele construite aici, în România - nu se face carcasa, nu se face motorul - dar să fie integrate în industria noastră de apărare, respectiv în Uzina mecanică București", a declarat ministrul.

"Este doar o perioadă de întârziere. Cu penalizările de rigoare, acest produs va intra în înzestrarea armatei eu sper că în următoarele 2 luni de zile - primele 36", a mai subliniat Gabriel Leș.

Programul de înzestrare "Transportor blindat pentru trupe 8x8" a fost iniţiat acum 2 ani. În ianuarie 2017, Ministerul Apărării a semnat contractul pentru achiziţia a 227 de blindate Piranha 5 de la compania americană General Dynamics. Contractul are o valoare de aproximativ 900 de milioane de euro.

Referitor la cele 36 de avioane F-16 de care România mai are nevoie, ministrul Apărării nu a putut preciza dacă aceste aparate vor fi noi, dar a dat asigurări că, în cazul în care vor fi achiziționate second hand, vor fi upgradate în industria noastră de apărare.

"Suntem în procedură pentru aceste noi avioane pe care dorim... Noi, mă refer încă 36 de avioane, cel puțin, pe care trebuie să le achiziţionăm, astfel încât să avem câteva escadrile funcţionale şi capabile, această capabilitate să înlocuiască vechile MiG-uri pe care le avem. Bineînţeles că dorinţa noastră ar fi ca aceste avioane să fie noi. În acest moment nu pot să comunic dacă va exista această posibilitate pentru a achiziţiona aceste aparate noi. Ceea ce pot să vă spun este că toate procedurile pe care le avem în acest moment în derulare pentru achiziţionarea următoarelor avioane F-16, dacă vor fi avioane second hand, vor fi cu upgradare în industria noastră de apărare. Deci, aceste avioane se vor face în România şi vor fi, bineînţeles, echipate la capabilităţile actuale", a declarat Leș.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI