Ministrul Apărării de la Chișinău, interviu pentru AFP: Nu există un pericol militar iminent la adresa Republicii Moldova

Anatolie Nosatîi ministrul Apărării - Republica Moldova
Anatolie Nosatîi ministrul Apărării - Republica Moldova
13 martie 2023, 17:27

În ultimele săptămâni, temerile în acest sens s-au amplificat.

„Nu există la ora actuală un pericol militar iminent împotriva Republicii Moldova, dar există alte tipuri de pericole care îi afectează securitatea”, a declarat Anatolie Nosatîi, intervievat în biroul său de la Chişinău.

El a menţionat „dezinformarea, tensiunile în societate generate de Rusia”, „un ansamblu de provocări” destinate să semene haos şi să „schimbe ordinea politică” în republică.

• Proteste la Chișinău, organizate de partidul oligarhului fugar Ilan Şor. Poliția: Erau pregătite cel puțin 10 grupuri pentru destabilizare. Scenariu dejucat. Alerte cu bombă transmise de o persoană venită din Federația Rusă

În ajun, poliţia anunţase arestarea membrilor unei reţele pe care o suspectează că ar fi orchestrată de Moscova. Aceștia sunt acuzați că ar fi vrut să destabilizeze ţara intervenind în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale din Capitala Republicii Moldova.

Casa Albă anunțase vineri că Moscova „încearcă să slăbească guvernul Republicii Moldova”, având drept obiectiv instalarea unui guvern pro-rus.

Rusia a dezminţit orice plan de lovitură de stat, denunţând afirmaţii „absolut nefondate şi fără probe”.

• Washingtonul acuză Moscova că încearcă să destabilizeze Republica Moldova pentru a instala un guvern pro-rus

În centrul îngrijorărilor se află regiunea separatistă transnistreană, unde Rusia dispune de aproximativ 1.500 de soldaţi şi de un important depozit de muniţii.

Ministrul Nosatîi a reiterat apelurile Chişinăului la demilitarizarea regiunii din stânga Nistrului. „Nu am încetat să cerem evacuarea necondiţionată a forţelor ruse care staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus el.

Kremlinul a criticat recent „isteria anti-rusească”, după declaraţii similare ale premierului Dorin Recean.

„Situaţia este stabilă acolo şi sub control”, în pofida recentelor afirmaţii ale Moscovei şi ale autorităţilor locale, a asigurat Nosatîi.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, afirmase săptămâna trecută că un plan de atentat fusese urzit de Ucraina împotriva mai multor responsabili din Transnistria. Kievul a denunţat o „provocare” inspirată de Kremlin, notează AFP.

În acest „război hibrid”, aspectul economic joacă un rol important, adaugă ministrul Apărării. Chişinăul denunţă de mai multe luni „şantajul energetic al Rusiei”, care şi-a redus la jumătate livrările de gaze.

Nosatîi a denunţat „încălcarea spaţiului aerian” în mai multe rânduri de rachete care vizau Ucraina, în timp ce Republica Moldova nu dispune de mijloace de apărare antiaeriană moderne.

Având o armată de 6.500 de militari, cu echipamente învechite datând din perioada sovietică, Republica Moldova trebuie să-şi „revizuiască în întregime sistemul de apărare”, ceea ce necesită „timp şi finanţare”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Acest obiectiv nu este uşor de atins în această ţară cu 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

În faţa acestor provocări, Anatolie Nosatîi a salutat sprijinul Uniunii Europene, care a acordat ţării statutul de candidat în iunie 2022 şi i-a virat un important ajutor financiar de la începutul războiului în Ucraina.

„Republica Moldova nu este singură şi nu va fi singură în faţa pericolelor şi ameninţărilor, inclusiv militare”, a insistat el, cerând Europei „să rămână unită şi hotărâtă în ajutorul pentru Ucraina” şi în apărarea „păcii şi securităţii”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite