Ministrul Apărării Angel Tîlvăr, la Chișinău: România este alături de Republica Moldova în procesul de reformă a armatei şi de creştere a rezilienţei în faţa ameninţărilor

Miniștrii Apărării ai Republicii Moldova și România în dialog la Chișinău
Miniștrii Apărării ai Republicii Moldova și România în dialog la Chișinău
2 mai 2023, 15:05

Principalele subiecte pe agenda discuțiilor au vizat stadiul cooperării dintre cele două instituții de apărare, sprijinul acordat de România în contextul dezvoltării capacităților de apărare ale Republicii Moldova și perspectivele de consolidare a parteneriatului.

Oficialii s-au referit, de asemenea, la situația de securitate regională, provocările și crizele aferente, inclusiv cele ce țin de amenințările hibride și fenomenul amplu de dezinformare, precum și la summitul Comunității Politice Europene pe care Republica Moldova urmează să-l găzduiască la 1 iunie, curent.

„M-am văzut cu domnul ministru de foarte multe ori în ultima vreme şi consider că este un lucru benefic. Împărtăşim aceleaşi preocupări cu privire la consecinţele grave în regiunea noastră ale războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina. De aceea, trebuie să continuăm să ne implicăm la nivel internaţional pentru sprijinirea puternică a R. Moldova, un stat expus la ameninţările hibride ale Federaţiei Ruse, accentuate de campanii de dezinformare şi propagandă. Pentru noi R. Moldova reprezintă o prioritate strategică”, a declarat Angel Tîlvăr.

România este alături de Republica Moldova în procesul de reformă a armatei sale naţionale şi de creştere a rezilienţei apărării în faţa unui spectru larg de ameninţări, a subliniat ministrul român al Apărării.

La rândul său, ministrul Anatolie Nosatîi a declarat că dezvoltarea capacităţii de apărare şi transformarea armatei moldovene într-o instituţie modernă, ajustată la standardele naţionale şi capabilă să ofere securitatea cetăţenilor, sunt priorităţile ministerului său, iar Guvernul României „ne oferă un ajutor semnificativ în acest sens, prin instruire, antrenamente şi expertiză”.

El a subliniat în acest context şi asistenţa României în promovarea unui proiecte externe destinate consolidării capacităţii de apărare, aşa cum este Pachetul de asistenţă sporit din partea NATO şi Facilitatea europeană pentru pace.

„În cadrul dialogului am convenit asupra consolidării parteneriatului dintre instituţiile noastre de apărare. Am discutat despre evenimentul istoric pe care R. Moldova urmează să-ş găzduiască la 1 iunie, summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), în cadrul căruia conducerea ţării va aborda cu liderii europeni planurile noastre şi va solicita sprijinul pentru dezvoltarea ţării inclusiv pe domeniul de securitate şi apărare”, a spus Nosatîi, adăugând că prezenţa a circa 50 de lideri ai ţărilor europene, printre care şi România, arată că Republica Moldova are parteneri de încredere pentru a menţine pacea acasă, în regiune şi în toată Europa.

„România este un partener strategic al R. Moldova, colaborarea este şi mai importantă în contextul actual de securitate regională, dar şi acum când Republica Moldova vrea să se integreze în UE”, a subliniat ministrul moldovean.

În acelaşi timp, ministrul român al Apărării a declarat că România, a spus el, susţine ferm parcursul european al Republicii Moldova şi reconfirmă angajamentul pentru intensificarea cooperării pe palierul Securităţii şi Apărării inclusiv în contextul în care Republica Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE. El a salutat misiunea civilă europeană recent înfiinţată ce va contribui la gestionarea crizelor şi combaterea ameninţărilor hibride.

Comisia militară mixtă moldo-română urmează să se reunească în perioada următoare, notează Radio Chişinău.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite