Ministrul Apărării Angel Tîlvăr: Ar trebui să ne uităm la Marea Neagră ca la un centru de greutate strategic

Ministrul român al Apărării Angel Tîlvăr la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre care are loc la Bucureşti
Ministrul român al Apărării Angel Tîlvăr la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre care are loc la Bucureşti
13 aprilie 2023, 11:28

Tîlvăr a evidenţiat că această regiune capătă „mai multă relevanţă în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

„Cred cu tărie, aşa cum spun mulţi experţi, că ar trebui să ne uităm la Marea Neagră ca la un centru de greutate strategic. Europa se confruntă cu cea mai complexă şi mai imprevizibilă dinamică de securitate de decenii, în contextul în care războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus înapoi războiul la scară largă pe continentul european”, a arătat Angel Tîlvăr.

El a reiterat că „trebuie să recunoaştem rolul-cheie al regiunii Mării Negre”.

„Rusia nu a reuşit să ne dezbine”, a punctat Angel Tîlvăr, repetând că, în contextul războiului, ajutorul internaţional pentru Ucraina „a fost esenţial”. „Trebuie să continuăm să susţinem Ucraina atât cât este nevoie”, a mai arătat el.

Organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei, conferinţa este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de cele două ţări, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

„Importanţa Mării Negre este recunoscută atât în Conceptul Strategic NATO, cât şi în cadrul Busolei Strategice a UE. Regiunea este marcată deja de trei decenii de riscuri şi provocări de securitate, inclusiv conflicte îngheţate”, a punctat acesta.

Ministrul român a amintit că „România a stat alături de vecinul şi partenerul său din prima zi a războiului”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite