Crește temperatura în zona Ucraina - Rusia, iar președintele SUA, Joe Biden, și președintele Franței, Emmanuel Macron, promit că, dacă va fi cazul, vor trimite trupe în România. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat la Tema Zilei, pe TVR1, ce rol va juca țara noastră în acest conflict.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: "NATO, așa cum a anunțat ieri secretarul general Stoltenberg, nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei, nu va reacționa militar. Pentru că este clar: Ucraina nu este membră NATO, iar Tratatul Nord Atlantic arată că nu reacționează militar decât în condițiile unor țări amenințate care sunt în NATO. Deci acesta este în primul rând. Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei. Deci, România e doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța, în armonie și într-o strategie foarte coerentă. Dacă ar fi să spun, sintetic, pericolul pentru România nu e unul militar, ci este unul strategic: acela de a încerca, ce face Rusia, să ne întoarcem la 1991, atunci când s-a desființat Tratatul de la Varșovia, sau la 1997, când a început NATO să se deschidă spre alte țări, spre a asigura securitatea altor țări".
Vasile Dîncu a explicat care este semnificația anunțului făcut de Statele Unite și Franța.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: “Sunt trei semnificații foarte importante pe care vreau să le explic foarte clar, această posibilitate de a avea trupe NATO pe teritoriul nostru. În primul rând, propaganda rusă a încercat mereu să spună ca NATO și UE nu sunt solidare pe faptul că, într-adevăr, există o dezbatere între NATO și UE privind strategia, privind complementaritatea sau dacă să avem și în UE o armată. E o discuție pe care o vom tranșa, până la urmă, la Madrid, atunci când se va face conceptul strategic viitor. Deci, aliații, Franța, SUA, în acest moment au vrut să arate că Rusia nu are dreptate pentru că și ei se înțeleg foarte bine și au un plan foarte clar pentru Europa. Doi: au arătat, de asemenea, prin acest anunț, că nu va reacționa NATO și UE, nu vor accepta și este clar, au vrut să arate printr-un gest simbolic, că nu vor accepta ceea ce cere Rusia. Trei: este un gest de liniștire pentru populațiile din Est, pentru popoarele din Est care se simt amenințate în acest moment. Arătând că, deși propaganda din Rusia și din alte locuri a spus mereu că aceste țări nu vor beneficia de sprijin, indiferent de ce se va întâmpla, acest lucru a fost arătat foarte clar”.