Ministrul Apărării, la TVR: Interesele noastre de securitate sunt afectate strategic de prezența inoportună, neașteptată a Rusiei aproape de granița noastră, în Insula Șerpilor

7 aprilie 2022, 22:52

„Există o îngrijorare fundamentală, care este una de bază, pe care o luăm în calcul din punct de vedere al apărării și militar – aceea că Rusia încă se află prin faptul că a ocupat Insula Șerpilor, la 22 de mile de granița României. Asta înseamnă că, în acest moment, interesele noastre de securitate sunt afectate, strategic vorbind, sunt afectate de această prezență apropiată, inoportună, neașteptată a Rusiei aproape de granița noastră”, a declarat Vasile Dîncu. „Sigur că această prezență s-ar putea să nu fie una care să se permanentizeze, depinde ce se va întâmpla în viitor”, a adăugat el.

Federația Rusă și Putin încearcă prin aducerea trupelor din nordul Ucrainei în est, în Donbas, să obțină o victorie mică, dar o victorie care să le permită desfășurarea negocierilor.

„Încearcă Federația Rusă în acest moment să blocheze litoralul nordic al Mării Negre, partea ucraineană și, bineînțeles, încearcă prin aducerea trupelor din vest sau din nord, să zicem, din zona Kievului, să se ducă se pare spre zona Donbas, unde Putin cred că ar vrea să aibă o mică victorie măcar pentru ca de aici să înceapă negocierile”, a explicat Dîncu.

„În acest moment, nu există nicio informație, nu există decât un scenariu pur ipotetic că ar putea să sau că ar vrea Federația Rusă să ajungă înspre Republica Moldova sau înspre Transnistria, deci să vină și să atace în această zonă. Planul pe care rușii îl au, se vede și din negocierile pe care le-au avut la Istanbul, ar fi acela de a câștiga o victorie undeva și a recâștiga malul Mării Negre”, a subliniat ministrul.

Potrivit lui Dîncu, Moscova își dorește în continuare la Kiev un guvern care să fie binevoitor cu Rusia.

„Dar în acest moment noi nu avem de ce să ne îngrijorăm din perspectiva unor posibile evenimente care să ducă la atac asupra teritoriului nostru”, a conchis ministrul Apărării Naționale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev: Ucraina aparţine Rusiei

Atac aerian masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei