Ministrul Apărării, la Conferința online ”Dinamica strategică a României”: Putin a schimbat stereotipul potrivit căruia diplomația trebuie să încerce să prevină aceste crize inevitabile și că trebuie investit continuu în pace

În Europa de azi există solidaritate, lucru arătat și de ultimele evoluții din Ucraina, în ciuda unor frici și a unor calcule economice, declarat vineri ministrul Apărării, Vasile Dâncu, la conferința ”Dinamica strategică a României în noul context geopolitic” organizată de Fundația Sfera XXI în parteneriat cu Pentagon Marketing & Research.

18 Martie 2022, 16:34 (actualizat 18 Martie 2022, 16:51) Știrile TVR |
Vasile Dâncu, la Conferința online Dinamica strategică a României

"Ceea ce a făcut Putin a schimbat unul din stereotipuri, că diplomația trebuie să meargă la un alt nivel. Diplomația să încerce să prevină aceste crize inevitabile și că trebuie investit continuu în pace. Din această perspectivă, aceasta va fi o schimbare în viitor. Este adevărat că mișcarea lui Putin a reușit să-i strice chiar și lui planurile. Pentru că nici el nu a intuit corect. A crezut că Europa și NATO sunt o lume divizată, o lume lentă în reacție. Este adevărat că și acum există în politica europeană o serie de frici, o serie de calcule economice, însă s-a văzut că există solidaritate", a declarat ministrul Apărării.

Unitatea și solidaritatea în contextul războiului din Ucraina au fost reiterate și de prof. univ. dr. Radu Carp: ”Astăzi există un consens că războiul împotriva Ucrainei este un război împotriva întregii lumi civilizate. În ciuda calculelor lui Vladimir Putin, Ucraina nu a cedat și nu cedează atât de ușor iar Occidentul s-a mobilizat exemplar în a sancționa Federația Rusă. Sunt manifestații de sprijin pentru Ucraina fără precedent, Unitatea euro-atlantică nu a fost niciodată mai puternică iar Uniunea Europeană s-a transformat profund.”

Prezent la conferință, Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa a făcut un apel de ajutorare a jurnaliștilor aflați în Odesa: ”Fac un apel către trusturile de presă și vă spun că este nevoie urgent de un complet de 100 de căști de Kevlar și veste blindate pentru presa aflată acum în orașul Odesa. Acele echipamente care protejează jurnaliștii de investigație și jurnaliștii aflați acolo sunt donate în mare parte către militarii din Ucraina.”

Fundația Sfera XXI în parteneriat cu Pentagon Marketing & Research a organizat vineri, pe 18 martie,  conferința ”Dinamica strategică a României în noul context geopolitic”. Dezbaterile din cadrul conferinței au fost moderate de Prof. Univ. Dr. Radu Carp.

La conferință au participat actori instituționali de prim rang, cercetători și personalități publice marcante precum: Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale, Daniel Dăianu, membru al Consiliului de administraţie al BNR, scriitorul Vasile Ernu, jurnalistul Marin Gherman, consilier de Stat la Cancelaria prim-ministrului Mădălina Turza, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, prof. univ. dr. Alexandru Radu, lect. dr. Arthur Suciu și cercetătorul științific la Institutul Național Nicolae Iorga, dr. Cosmin Popa.

Televiziunea Română este partener media al evenimentului.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI