Ministrul Apărării, Gabriel Leș: Avem nevoie de tehnică modernă. MApN nu a luat o decizie pentru achiziţionarea unor rachete Patriot

30 aprilie 2017, 15:27

Una dintre cele mai bune resurse pe care Ministerul Apărării le are este resursa umană. Este una extrem de bine pregătită, apreciază Ministrul Apărării. Gabriel Leș a precizat că militarii români sunt bine cotați în rândul țărilor partenere și a subliniat cât de important este ca Armata Română să dispună de tehnică modernă.

Gabriel Leș: După o subfinanțare cruntă din ultimii 15 ani a Ministerului Apărării Naționale și a forțelor armate – înzestrarea nu a ținut pasul cu vremurile și cu necesitățile – România este una dintre puținele țări care au înțeles și care au activat acea asumare a 2 la sută din PIB, cu un minim de 20 la sută pentru înzestrare.

Ministrul a vorbit despre programele de înzestrare: „Ajung undeva la 45 la sută din această sumă pentru tehnică nouă, pe toate cele trei componente. Zona terestră, zona aeriană și zona maritimă. În urmă cu aproximativ o lună de zile am trimis la Parlament și am avut un memorandum în Guvern, o prezentare a acestor 8 programe majore de înzestrare, care sunt prinse și într-o hotărâre a CSAT”.

Ministrul Gabriel Leș a subliniat cât de necesară este apărarea antiaeriană, care trebuie dotată cu echipamente. Armata este un obiectiv strategic.

Patriot este una dintre posibilele soluții pe care le avem în vedere. Este un sistem foarte bun, un sistem încercat în luptă. Și un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preț echilibrat. Aș vrea să specific de la bun început. Am discutat până acum și vom discuta de apărare antiaeriană cu niște cerințe operaționale care să răspundă cerințelor categoriilor de forță. Nu avem încă, în acest moment, o decizie luată în acest sens. Toți spcialiștii și tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune că acest sistem sau alt sistem răspunde cerințelor operaționale stabilite de către categoriile de forță. La momentul în care vom avea o soluție, vă promit că o să venim și o să o anunțăm public”.

Salarizarea angajaților din Apărare este extrem de importantă, amintește Gabriel Beniamin Leș.

Legea a fost trimisă în Parlament. Militarii au fost văduviți de ceea ce înseamnă condiții decente de muncă. Condițiile de salarizare au fost destul și extrem de reduse. Cred că, cu această lege unică a salarizării, se va rezolva. Toate calculele pe care le avem acum vor duce la creșteri salariale începând de la soldat. Creșterea este mare, în general la salariile foarte mici. La soldatul profesionist, o creștere de peste 250, 280 la sută„.

Detalii despre achiziționarea de avioane F16, elicoptere și transportoare blindate 8×8 și revitalizarea industriei de apărare de la noi aflați din interviul integral, secțiunea video.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă