Ministrul Apărării și ambasadorul SUA, la baza militară de la Deveselu. Au fost comemorate victimele atentatelor de la 11 septembrie 2001

11 septembrie 2018, 10:07

Drapelul SUA a fost arborat în bernă.

Ambasadorul Hans Klemm a amintit de implicarea trupelor române înainte ca România să devină ţară NATO, în misiunile din Afganistan şi Irak.

„Un atac asupra unui prieten este un atac asupra noastră, a tuturor”, a punctat Mihai Fifor. „În acea dimineaţă, noi, ca români, am fost atacaţi”, a adăugat el.

„Nu putem sta deoparte. Trebuie să fim alături de partenerii noștri, ceea ce am și făcut. Vă reamintesc, acum 17 ani, Alianța Nord-Atlantică a activat pentru prima dată în istoria sa Art. 5, iar noi, deși nu eram țară membră NATO, ne-am alăturat imediat partenerilor noștri în efortul comun de a lupta împotriva terorismului”, a declarat ministrul Apărării.

Mihai Fifor a subliniat solidaritatea poporului român cu cel american. „Ştiu că românii din lume vă menţionează în rugăciunile lor. Împreună suntem mai puternici”, a spus el.

„SUA sunt foarte recunoscătoare României pentru decizia luată în anul 2001, după atacurile extrem de violente de la New York, de a ni se alătura și lupta în Afganistan împotriva teroriștilor Al-Qaida. A făcut asta nu doar ca membru al NATO, dar și ca partener strategic și prieten al SUA”, a declarat ambasadorul american la București, Hans Klemm.

ACTUALIZARE 10.07 Ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, efectuează marţi o vizită la baza militară Deveselu. Cei doi oficiali se află într-o „vizită de familiarizare” la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu, situată în cadrul Bazei Militare Române 99, transmite Agerpres.

Fifor şi Klemm au sosit la Deveselu cu un elicopter militar.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, declara că baza de la Deveselu este „perfect operaţională”.

„Vă pot spune cu toată certitudinea că baza militară de la Deveselu este perfect operaţională, este o bază element cheie pentru apărarea acestui flanc al Alianţei Nord-Atlantice. Suntem perfect operaţionali în momentul de faţă (…) De altfel, toate dotările pe care Armata Română le are cu partenerul său strategic sunt perfect operaţionale şi eu spun că prin tot ce facem de când Guvernul României alocă 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei arătăm că dorim să punem în aplicare cele 8 programe majore de înzestrare a Armatei, astfel încât să creştem capabilitatea şi forţa de reacţie a Armatei Române ca partener al unei Alianţe extrem de solide”, sublinia Fifor la acea dată.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat în mai 2016, în prezenţa secretarului general al NATO, a reprezentanţilor Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forţelor Navale SUA dislocate în Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite