Ministrul Apărării și-a dat demisia, după scandalul amânării plății salariilor. Vicepremierul Marcel Ciolacu, interimar

Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării Naționale, și-a depus demisia. Ministrul a invocat "proasta comunicare" pe subiectul plății sumelor aferente soldelor/salariilor de la nivelul MApN. Mihai Tudose i-a acceptat demisia. Vicepremierul Marcel Ciolacu a fost numit interimar la Ministerul Apărării Naționale.

05 Septembrie 2017, 16:41 (actualizat 05 Septembrie 2017, 23:41) |
Ministrul Apărării a demisionat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministrul Apararii, Adrian Ţuţuianu, a demisionat, iar în locul lui este propus vicepremierul Marcel Ciolacu. Bomba care a detonat întreg scandalul a fost un comunicat de la ministerul Apărării, care spunea că, în lipsa rectificării bugetare, veniturile militarilor vor fi plătite eşalonat. Comunicatul a iritat la culme conducerea PSD, spun sursele noastre, și de aici până la demisia ministrului nu a mai fost decât un pas.

Gestul demisiei a venit după o discuție pe care Țuțuianu a avut-o la guvern cu premierul Mihai Tudose, după ce ministerul pe care îl conduce a anunțat că a rămas fără bani până la rectificarea bugetară.

Un comunicat al ministerului Apărării anunța negru pe alb că, pentru a putea respecta legea, deoarece nu s-a făcut rectificare bugetară, plata salariilor și a altor drepturi salariale se va face eșalonat. Plata pentru chirii și norma de hrană a fost amânată, în funcție de momentul rectificării.

Ministrul Finanțelor a venit și el cu un comunicat în care a dat asigurări că nu există probleme cu plata salariilor la nici un minister.

Câteva minute mai târziu, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, își anunța demisia.

"Greșeala domniei sale (a lui Adrian Țuțuianu, n.r) a fost că a lăsat să treacă așa ceva, că știa că există acest tip de discuții și, în loc să dezamorseze, să ne spună măcar despre ce e vorba acolo, lucrurile au ajuns în acest punct", a declarat premierul Tudose în exclusivitate pentru TVR.

La Guvern au fost convocați azi ministrul Apărării și ministrul Finanțelor, potrivit unor informații pe surse obținute de jurnalistul Ionuț Gheorghe. Premierul Mihai Tudose a fost surprins de problemele care au apărut la minister - și anume lipsa banilor pentru salarii.

Potrivit unor surse apropiate Palatului Cotroceni, premierul Mihai Tudose a avut și o discuție cu președintele Klaus Iohannis pe această temă.

Scandalul legat de plata salariilor militarilor și demisia ministrului român al Apărării a ajuns rapid și în presa internațională. Sputnik Moldova, un site care promovează interese rusești, a prezentat pe larg situația, inclusiv un comentariu despre motivele care ar fi provocat scandalul. Ministrul Apărării nu a fost de acord să ascundă lipsurile din buget, așa cum fac alte ministere, a scris Sputnik.

Ministrul Apărării a părăsit postul în urma unor probleme de comunicare, a comentat Reuters. Se precizează că poziția MApN legată de problemele de salarizare a fost contrazisă de ministrul Finanțelor în câteva ore. Reuters amintește că România găzduiește un scut american antirachetă.

New York Times notează și faptul că am anunțat cumpărarea de rachete Patriot în valoare de 4 miliarde de dolari.

Oficialii MApN spun că se vor plăti cu întârziere banii pentru chirii şi normele de hrană. De asemenea, contribuţiile la bugetele de pensii şi de sănătate, precum şi impozitele pe venit vor fi plătite între 21 şi 25 septembrie. Soldele militarilor şi diurnele celor care sunt în misiuni externe se vor plăti pe data de 15, luna aceasta.

Premierul Mihai Tudose a anunţat astăzi în Parlament că urmează să prezinte rectificarea bugetară până la sfârşitul lunii septembrie, odată cu proiectul de buget.

Întrucât am constatat o proastă comunicare, i-am lăsat astăzi demisia premierului. Am avut o discuție cu primul ministru Tudose și cu ministrul Finanțelor. Eu i-am comunicat premierului această chestiune tehnică și în comunicarea publică către presă au fost deficiențe. Toată lumea a înțeles că nu sunt bani, în realitate bani sunt, a declarat Țuțuianu la Digi 24.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat în cursul zilei de marți că a dispus efectuarea, în 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit, în condițiile în care până în acest moment nu a fost făcută rectificarea bugetară pe acest an.

Potrivit unui comunicat al MApN,  Direcția financiar-contabilă din Ministerul Apărării Naționale a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale mai multe măsuri, "în scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017" și având în vedere "necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010".

Astfel, s-a dispus efectuarea, în 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/ salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit, și efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.

Totodată, între 21 și 25 septembrie va fi făcută plata sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului și ale angajatului și a impozitului pe venit.

De asemenea, s-a dispus "efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)", se mai arată în comunicat.

Știre în curs de actualizare

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI