Ministrul Alexandru Rafila, la Tema Zilei: Am publicat PAL-PLAN-ul, planul de paliație, încât și unitățile publice să poată să ofere servicii

1 noiembrie 2023, 23:45

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: A fost înființat registrul pacienților, dar este o construcție. Registrul nu e un act normativ. Actul normativ înființează registrul. El trebuie construit, e o bază de date. Se construiește. E bine să avem o bază de date cât mai apropiată de realitate pentru a ști exact câți pacienți avem, unde sunt acești pacienți, care e stadiul bolii, care au fost diversele etape în evoluția bolii pacientului respectiv. Și atunci punem să alocăm și resursele de care avem nevoie. Și să facem și predicții în ceea ce privește pregătirea sistemului de sănătate.

Se lucrează la rețele regionale de tratament al cancerului, astfel încât pacienții să fie cât mai aproape de casă, să nu mai fie nevoiți să străbată distanțe mari pentru a se trata, a explicat ministrul.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Vor exista rețele ierarhizate, un centru regional și spitale de suport, care pot să facă diverse proceduri care țin de îngrijirea pacientului oncologic.

Registrul Național de Cancer va fi gata în câteva luni, este de părere ministrul Sănătății. Datele pacienților vor fi introduse într-un sistem electronic de toți medicii oncologi.

Întrebat despre Planul de combatere a cancerului, Ministrul Sănătății a detaliat: Am făcut foarte multe dintre norme, ele sunt operaționale. Una dintre ele, Registrul Național de Cancer. Ca planul acesta să fie operațional a trebuit să existe o ordonanță a Guvernului României, care să permită finanțarea activităților necesare aplicării planului. Și vă dau câteva exemple: stereotaxia, testarea genetică, să se administreze tratamente personalizate pentru mai multe tipuri de cancer. Cel puțin jumătate din normele tehnice foarte apropiate de profesie sunt deja făcute, sunt publicate, sunt aprobate. Alte proiecte sunt deja în transparență decizională.

Îngrijirile paliative reprezintă un segment foarte important, subliniază Alexandru Rafila: Am publicat PAL-PLAN-ul. PAL-PLAN-ul înseamnă planul de paliație, încât și unitățile publice să poată să ofere servicii, în condițiile în care, până nu demult, doar 10% dintre pacienți beneficiau de servicii în spitalele publice, restul în alte instituții private sau erau diverse ONG-uri care se ocupau de ei. Și atunci am făcut și un proiect, așa se numește, PAL-PLAN-ul, el s-a finalizat și, ca urmare a finalizării lui, a apărut și acest act normativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite