Ministrul Agriculturii a jignit un reporter TVR: “La dumneavoastră, la mărimea pe care o aveți, nu e bine să luați un kilogram de jumări, vă ajung 100 de grame”

16 decembrie 2022, 15:37

“La dumneavoastră, la mărimea pe care o aveți, nu e bine să luați un kilogram de jumări, vă ajung 100 de grame”, a spus Petre Daea.

Jurnalistul TVR Dragoș Porojnicu l-a întrebat pe ministru dacă are o problemă cu persoanele grase.

“Nu am niciun fel de problemă. Am tot timpul dragoste față de oameni, indiferent cum arată, dar dumneavoastră arătați atât de bine încât vă ofer o jumară”, a răspuns Daea.

Dragoș Porojnicu: M-ați făcut gras și acum…

Petre Daea: Nu v-am făcut gras, vă fac cum sunteți

Episodul s-a petrecut la târgul cu produse de Crăciun din Capitală, unde ministrul era invitat. Și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor despre prețurile produselor tradiționale.

Ulterior, Ministrul Petre Daea și-a cerut scuze.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Nu îl consider incident şi îmi pare rău, iar dacă domnia sa îl consideră incident, îmi cer scuze de zece ori. A fost doar o discuţie între doi bărbaţi care se respectă şi i-am spus că nu e bine la volumul domniei sale şi în general nu e bine pentru nimeni să mănânce 1kg de jumări. Eu sunt mai mic decât dumnealui, nu consider că îmi spune dumneata eşti mai scund decât mine, e o realitate şi niciodată nu pot să o evit.

Psihologii avertizează că astfel de etichetări negative afectează pe oricine, indiferent de vârstă. Iar emoțiile negative pot persista în timp.

Conf.univ.dr. Roxana Maier, psiholog: Persoana care este jignită, ofensată de o astfel de adresare poate să rămână cu anumite gânduri recurente care se pot transforma în păreri foarte negative asupra propriei persoane.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării atenționează că în școli fenomenul de bullying care include mai ales referiri jignitoare la aspectul fizic este în creștere. Și că societatea per ansamblu trebuie să dea un exemplu de comportament civilizat și respectuos.

Csaba Astaloș, CNCD: Nu este frumos, nu este corect să facem referire la aspectul fizic al unei persoane, indiferent de aspectul fizic al unei persoane, omul are dreptul la demnitate umană și are dreptul să fie tratat cu respect.

Consiliul se autosesizează doar dacă jignirile vizează un grup de oameni, dar cei care se simt victimele unei discriminări pot face sesizare la CNCD.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite