Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în ședința de guvern: Vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur, că-s multe puști pe mine! Dacă grupul de lucru stă și cântă la mandolină și se uită pe pereți…

20 aprilie 2023, 13:00

Dialogul lui Petre Daea cu premierul Nicolae Ciucă, în contextul discuției despre verificarea exporturilor de grâne din Ucraina:

„- Vă cer sprijin stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur. O pot duce, dar de aceea…

– Presupun că până acuma nu v-ați simțit singur în toată…

– Nu, nu, acuma nu! Dar v-am rugat…

– Nici de-aci înainte, domnul ministru!

– Bun, păi să nu mă lăsați singur, fraților, că-s multe puști pe mine!

Remarca lui Petre Daea a stârnit hohotele de râs ale miniștrilor, dar și ale asistenței.

„Sănătate, domnul prim-ministru”, i-a urat Daea lui Nicolae Ciucă, deși șeful executivului ar mai fi vrut o precizare legată de sarcinile șefului de la Agricultură. Printre acestea, soluțiile care ar fi trebuit luate în discuție de grupul de lucru ce trebuia constituit la nivelul Ministerului Agriculturii pentru rezolvarea problemelor grave reclamate de fermieri în legătura cu criza din piața laptelui.

„O fac acuma, mulțumesc, din dorința de a spune și multe, dar și într-un timp scurt, mai îmi scapă. Dar revenind, da, la decizia, adică la înțelegerea pe care am avut-o pentru că a fost o înțelegere și a fost acceptată de realitate, pentru că sigur, în momentul în care am purces la o analiză obiectivă și să ne întrebăm dacă laptele pleacă cu 2 lei, cum Dumnezeule se duce de 5 ori, de face 10 lei în mâna consumatorului? Și am început să facem aceste analize, dumneavoastră ați dispus la instituțiile specializate să vadă care este, cum se formează costul de producție, care sunt elementele componente ale prețului și am ajuns la concluzia că nu-i prea bine. Și atunci spun că în dialogul pe care l-ați avut cu cele două verigi pentru că noi aicea trebuie să avem grijă de două verigi în acest lanț – să avem grijă de producător și de consumator – celelalte trebuie să se… modeleze pe aceste chingi.  E ca și-n apă, că aici malurile – ai două maluri – dar apa se duce între cele două maluri, și atunci am zis așa: că 10% procesatorii vin cu această reducere, cum de altminteri 10% vin și retailerii. Am rămas și am rugat și președintele Consiliului Concurenței, i-am spus – atenție că ai avut sarcina de la premier, ocupă-te de problemă, că în dispozitivul dumneata, este sub umbrela dumitale și noi așteptăm ca să se agrementeze din punct de vedere procedural…”, a declarat Petre Daea înainte de a fi întrerupt de premier, care a explicat că sarcina Consiliului Concurenței era ca, de la 1 mai, acest mecanism să funcționeze.

Ministrul Agriculturii a completat, detaliind că mecanismul ar urma să se deruleze 6 luni de zile, până la o altă analiză.

Premierul a insistat cu o întrebare legată de constituirea grupului de lucru fermieri – procesatori, „prin care să gândim o strategie vizavi de îmbunătățirea procesului de producție și nu numai, o strategie pe termen lung atât pentru producători, cât și pentru fermieri”.

Petre Daea: – Este un document laborios. N-am avut posibilitatea să-l fac, pentru că…

Nicolae Ciucă: – Nu, nu, nu documentul, grupul de lucru mă interesează.

Petre Daea: A, păi grupul de lucru știți cum e? Să lucreze! Dacă-l fac eu pe grupul de lucru și el stă și cântă la mandolină și se uită pe pereți, n-am avut timpul necesar și liniștea sufletească pentru că dumneavoastră ați văzut – când în Parlament, pe moțiune, când în partea cealaltă, când ăilalți de la televizor…

Nicolae Ciucă: – Domnule ministru, dați sarcină, vă rog, la un secretar de stat că constituie acest grup de lucru.

Petre Daea: – Am dat, am dat domnul…

Nicolae Ciucă: – Și vreau să îmi prezentați mâine…

Petre Daea: – De acord!

Nicolae Ciucă: – Componența lui.

Petre Daea: – Da, vă asigur de acest lucru, domnul… Dar e… Cu mare drag!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă