Ministrul Agriculturii, la Tema Zilei: Plățile pentru suinele ucise preventiv în vederea evitării extinderii pestei porcine vor fi făcute până la 31 decembrie. Legea porcului nu va trece de Camera Deputaților

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat joi seara, la Tema Zilei, când vor fi plătite despăgubirile pentru porcii sacrificați din cauza pestei porcine și a vorbit despre legea care îi sperie pe fermierii români și care se referă la condițiile noi de creștere a suinelor.

09 Decembrie 2021, 20:46 (actualizat 09 Decembrie 2021, 22:58) Știrile TVR |

"Azi am avut un grup de lucru la guvern împreună cu secretarul general al Guvernului, reprezentanții ANSVSA și ai Ministerului Mediului și am luat toate măsurile ca banii să fie în conturile ANSVSA și să poată face plățile până la 31 decembrie pentru efectivele ucise preventiv", a anunțat Adrian Chesnoiu la Tema Zilei. Banii se decontează prima dată de la bugetul de stat și apoi sunt decontați de la Uniunea Europeană. "Este un audit în România derulat de Comisia Europeană, să vadă dacă România și-a îndeplinit țintele și obiectivele trasate, astfel încât să facă deconturile pentru banii europeni de compensare a pierderilor. Sunt aproape 700.000 de capete de suine, nu 1 milion, așa cum s-a prezentat, asta e situația la nivelul anului 2021", a completat ministrul Agriculturii.

Cât privește Legea Porcului, Adrian Chesnoiu este sigur că ea nu va trece de Camera Deputaților, care este cea decizională. "Noi trebuie să ne păstrăm acel filon tradițional și acea specificitate a satului românesc, a specificului nostru rural, dar în același timp trebuie să avem grijă ca industria porcului din România să nu fie distrusă în totalitate. Trebuie să asigurăm un echilibru și o putem face prin niște măsuri coerente prin care să limităm circulația nesupravegheată a efectivelor de porci din gospodăria țărănească. Oamenii să stea liniștiți că vor putea să-și crească porcul în gospodărie, dar vor fi limitați la transportul animalelor nesupravegheate. Nu poți să vii în România cu astfel de situații aberante – spre exemplu, țăranul să se schimbe de haine, să se dezinfecteze când intră la locul unde sunt animalele".

Înregistrarea integrală Tema zilei

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 29°C
IASI 23°C 28°C
CLUJ 23°C 26°C
CONSTANTA 18°C 19°C
CRAIOVA 24°C 30°C
BRASOV 23°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI