Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la CNN: Împărtășesc îngrijorarea legată de starea de tensiune din Europa, dar de aceea NATO ia măsuri pentru a consolida securitatea tuturor aliaților

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat într-un interviu acordat lui Becky Anderson, reputat jurnalist CNN, că împărtășește îngrijorările referitoare la intrarea Europei într-o stare de permanentă tensiune, menționate de ministrul de Externe francez, dar și de secretarul general al NATO. Tocmai de aceea Alianța Nord-Atlantică ia măsuri să își consolideze postura, a arătat Aurescu.

18 Februarie 2022, 03:13 (actualizat 18 Februarie 2022, 03:50) Știrile TVR |

"Becky Anderson: Sunt mulți experți care spun că ceea ce se întâmplă este o tentativă a Rusiei, a președintelui Putin însuși, de a crea o falie între europeni ca bloc și NATO, incluzând Statele Unite. Într-un interviu acordat astăzi Financial Times, ministrul francez de Externe, omologul dvs., a vorbit despre o schimbare a securității Europei, spunând că actualul cadru este "aproape învechit" și că riscă să permită Rusiei să devină o amenințate permanentă. Mă întreb, este aceasta noua normalitate în Europa - o stare de permanentă tensiune, de care și șeful NATO este îngrijorat? Împărtășiți aceeași îngrijorare?

Bogdan Aurescu: Împărtășesc această îngrijorare și de aceea NATO ia măsuri să își consolideze postura și să consolideze securitatea tuturor aliaților. Și faptul că vorbim despre întărirea flancului estic într-o manieră unitară, că putem să luăm decizii în această privință, așa cum s-a văzut zilele acestea în privința apărării, cred că spune multe despre cât de unită este Alianța.

Faptul că în cadrul Uniunii Europene încercăm să dezvoltăm și o dimensiune de securitate, acest lucru trebuie văzut - și s-a căzut de acord că aceasta este perspectiva - drept complementar cu ceea ce face NATO.

Nimeni nu poate înlocui NATO în ceea ce privește asigurarea apărării colective și furnizarea securității în Europa și în zona Euro-Atlantică. Europa poate veni în sprijinul a ceea ce face NATO, dar nu poate înlocui NATO ca alianță".

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 34°C
IASI 34°C 32°C
CLUJ 33°C 34°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 34°C 33°C
BRASOV 29°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI