Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a demisionat. Negrescu: Îmi rezerv dreptul să îmi exprim punctele de vedere în cadrul Guvernului şi al PSD

10 noiembrie 2018, 13:14

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat ieri la ședința de guvern, iar la final a avut o discuție cu premierul și cu doi miniștri, de Finanțe și cel al Fondurilor Europene, respectiv Eugen Teodorovici și Rovana Plumb. De altfel, aceștia sunt singurii oficiali care au vorbit astăzi despre demisia lui Negrescu. Surse din guvern spun că discuțiile ar fi pornit de la întâlnirile programate de acesta pentru pregătirea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: „E un gest pe care eu nu-l înţeleg din partea domnului Negrescu. Pentru că a avut întregul sprijin din partea echipei guvernamentale, pe tot ce a însemnat coordonarea pregătirii preşedinţiei de anul viitor. Atât doamna ministru Rovana Plumb, cât şi eu am ridicat câteva probleme legate de politica de coeziune, de cadrul financiar multianual, de întâlnirile care vor avea loc în săptămânile care urmează şi ce mai e de făcut până în momentul în care preluăm oficial preşedinţia. Nu au fost discuţii în contradictoriu sau ceartă. Probabil că dânsul nu acceptă niciun fel de altă discuţie, e o abordare sau un orgoliu total nejustificat”.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: „Acest gest este regretabil. Este un gest care nu se face niciodată de către un politician decât dacă are vreo problemă personală. Altfel nu se fac astfel de gesturi, mai ales în momentul în care te apropii de momentul preluării preşedinţiei la Consiliul UE. Preşedinţia se exercită de către echipa guvernamentală şi vă asigur că suntem pregătiţi să facem faţă acestei misiuni de mare responsabilitate”.

L-am căutat pe ministrul delegat, însă nu a răspuns. A dat o sigură declarație pentru Agerpres în care spune că își rezervă dreptul să-și exprime punctele de vedere în cadrul Guvernului, respectiv al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere face parte.

„Din respect pentru colegii mei şi pentru responsabilităţile pe care le am atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pe care le tratez cu seriozitate şi profesionalism, îmi rezerv dreptul să îmi exprim punctele de vedere în cadrul Guvernului, respectiv al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere fac parte”, a declarat Victor Negrescu.

Plecarea lui vine cu mai puţîn de două luni înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, de aceea consecințele cel puțin la nivel de imagine pot depăși granițele. Știrile TVR au cerut oficial un punct de vedere și de la ministrul de externe. Dar nu am primit niciun răspuns până la această oră.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE „Din respect pentru colegii mei şi pentru responsabilităţile pe care le am atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pe care le tratez cu seriozitate şi profesionalism, îmi rezerv dreptul să îmi exprim punctele de vedere în cadrul Guvernului, respectiv al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere fac parte”, a declarat Victor Negrescu.

 

Victor Negrescu a luat decizia după ședința de Guvern de ieri, cu mai puţin de două luni înaintea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE.

Victor Negrescu nu se afla pe lista miniștrilor care urmează să fie remaniați.

Victor Negrescu era responsabil cu proiectul de pregătire și exercitare a președinției rotative a Consiliului UE de către România.

Demisia i-a luat prin surprindere pe colegii ministrului Negrescu, și asta pentru că, ieri, în discuția de Guvern, spun Teodorovici și Plumb, s-a discutat despre modul în care se va derula președinția Consiliului UE.

Cei doi spun că au avut loc discuții principiale, iar Negrescu nu și-a exprimat nicio nemulțumire, nu a amenințat cu demisia.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a confirmat știrea pentru Digi24.

Din câte înțeleg, s-a produs această demisie. Ieri în cadrul ședinței de Guvern am stat de vorbă cu domul Negrescu, au fost discuții principiale despre modul în care suntem pregătiți pentru președinția Consiliului UE”, a declarat Rovana Plumb.

Suntem pregătiți să preluă președinția Consiliului Uniunii Europene” a mai declarat Rovana Plumb.

Demisia nu a fost anunțată încă oficial la Secretariatul general al Guvernului.

Victor Negrescu nu a putut fi contactat pentru a confirma demisia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă