Ministru britanic: Ameninţarea unui atac iminent pe aeroportul din Kabul este ”extrem de credibilă”

Regatul Unit şi-a sfătuit miercuri seara târziu cetăţenii să nu se deplaseze spre aeroportul din Kabul | FOTO: Shutterstock
Regatul Unit şi-a sfătuit miercuri seara târziu cetăţenii să nu se deplaseze spre aeroportul din Kabul | FOTO: Shutterstock
26 august 2021, 11:15

Ministerul de Externe britanic a transmis miercuri seara recomandarea ca cetăţenii britanici să nu se deplaseze spre aeroportul internaţional Hamid Karzai, unde mii de persoane aşteaptă să se îmbarce într-un avion pentru a pleca din ţară înainte de data-limită de 31 august, când SUA şi aliaţii lor trebuie să-şi încheie retragerea trupelor şi să pună capăt evacuărilor.

„Informaţiile colectate în cursul săptămânii sunt din ce în ce mai serioase: acestea relevă o ameninţare iminentă şi gravă pentru viaţă”, a declarat Heappey la Times Radio. „Este o ameninţare extrem de serioasă şi extrem de iminentă”, a insistat el, menţionând că informaţiile afirmă că este posibil ca un atentat atentat sinucigaş să fie comis de militanţi ai grupării jihadiste Stat Islamic.

„Există în prezent informaţii extrem, extrem de credibile cu privire la un atac iminent, de aceea s-a schimbat avizul Ministerului de Externe în cursul nopţii trecute, recomandând ca oamenii să nu vină spre aeroportul din Kabul, ci să stea într-un loc sigur şi să aştepte instrucţiuni suplimentare”, a declarat Heappey pentru BBC.

„Există o ameninţare ridicată şi permanentă de atac terorist”, subliniază ministerul, în timp ce mii de afgani se îmbulzesc în continuare la porţile aeroportului în speranţa de a fugi din Afganistanul căzut în mâinile talibanilor.

„Cred că există printre cei care aşteaptă o poftă de a se expune la risc, dar informaţia despre această ameninţare este într-adevăr extrem de credibilă. Există o reală iminenţă”, a subliniat el.

Responsabilul britanic a afirmat că ţările occidentale mizează pe talibani în privinţa securităţii în afara aeroportului şi că, în pofida avertismentelor, un număr mare de persoane mai aşteaptă acolo.

„Pot să spun doar că ameninţarea este gravă. Vom face tot posibilul pentru a-i proteja pe cei care sunt acolo”, a spus acelaşi oficial. „Există toate şansele ca, pe măsură ce vor apărea informaţii suplimentare, să putem schimba recomandările şi să înregistrăm din nou oamenii, dar nu există nicio garanţie în acest sens”.

Regatul Unit şi-a sfătuit miercuri seara târziu cetăţenii să nu se deplaseze spre aeroportul din Kabul pentru a fi evacuaţi din Afganistan, avertizându-i împotriva unui risc ridicat de „atac terorist”.

„Nu mergeţi pe Aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul„, scrie MAE britanic şi al Commonwealth pe site-ul său web.

„Îi sfătuiesc pe rezidenţii britanici să urmeze instrucţiunile MAE şi să se pună la adăpost”, a adăugat James Heappey. „Şi dacă vin să se întoarcă în Regatul Unit, mă tem ca ei să nu devină o ţintă”.

Secretarul de stat britanic a explicat că nu poate „oferi detalii despre ameninţarea exactă”, dar a asigurat că guvernele american şi australian dispun de asemenea de „informaţii foarte credibile” cu privire la un „atac letal extrem de iminent”.

Potrivit ultimelor cifre publicate de Ministerul britanic al Apărării miercuri seara, Regatul Unit a evacuat până acum 11.474 de persoane din Afganistan de la 13 august, între care 6.946 de afgani.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă