Miniştrii de externe din UE, în unanimitate în favoarea unor noi sancţiuni în criza migraţiei din Belarus

Migranti la granita Belarusului
Migranti la granita Belarusului
15 noiembrie 2021, 19:30

Circa 4.000 de migranţi sunt blocaţi în păduri, la frontiera Belarusului cu Polonia. Cei mai mulţi provin din Irak şi Afganistan. UE acuză regimul de la Minsk că forţează migranţii să intre pe teritoriul Uniunii, ca reacţie la sancţiunile anterioare impuse după realegerea contestată de anul trecut a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Miniştrii de externe europeni au fost unanim în favoarea noilor sancţiuni, dar detaliile nu au fost încă stabilite. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că vor fi vizate liniile aeriene şi agenţiile de turism implicate în „forţarea ilegală a migranţilor”.

O anchetă a Reuters arăta recent că agenţii de turism din Orientul Mijlociu colaborează cu operatori din Belarus şi au asigurat în ultimele luni vize turistice pentru mii de persoane.

Comisia Europeană a anunţat că analizează posibilitatea de a sancţiona şi alte linii aeriene, în afara Belavia, compania naţională belarusă, căreia i-a fost deja interzis survolul teritoriului UE şi accesul pe aeroporturile europene. Conform ministrului german de externe, Heiko Maas, Turkish Airlines nu s-a implicat.

Polonia a raportat numai în noiembrie 5.100 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Migranţii din Belarus au mai încercat anul acesta să intre şi în Letonia şi Lituania.

Ministerul de externe de la Minsk a respins ca „absurde” acuzaţiile că Belarusul a organizat criza migraţiei, informează agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters. Conform agenţiei de presă de stat belaruse Belta, Lukaşenko a declarat că ţara sa încearcă să convingă migranţii să se repatrieze.

UE a intensificat de câteva luni sancţiunile împotriva Belarusului. Printre măsurile deja în vigoare se numără includerea preşedintelui Lukaşenko, a fiului acestuia şi a altor 165 de oficiali belaruşi pe o listă neagră, precum şi restricţii asupra exporturilor de carbonat de potasiu, importante pentru Belarus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite