Miniştrii de externe ai UE s-au reunit în Luxemburg ca să găsească o soluţie la criza cerealelor ucrainene

20 iunie 2022, 20:20

Josep Borrell, şeful diplomaţiei Uniunii Europene a acuzat Rusia de crime de război din cauza blocării exporturilor cerealelor ucrainene.

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene, reuniţi în Luxemburg, încearcă să găsească o soluţie la actuala criză.

Josep Borrell, înaltul reprezentant pentru politică externă al UE: Nu se poate imagina ca milioane de tone de cereale rămân blocate în Ucraina, în timp ce oamenii din restul lumii suferă de foame. Este o crimă de război. Aşa că nu ne imaginăm că această siuaţie va mai dura mult. Altfel, ar putea fi ceva pentru care Rusia ar putea fi trasă la răspundere.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat chiar la Kiev, săptămâna trecută, că România este pregătită să preia o parte din transportul cerealelor ucrainene, deşi infrastructura ţării noastre nu este pregătită, deocamdată, pentru un astfel de flux de marfă.

Ministrul german de externe a anunţat deja că Berlinul va ajuta România să îşi refacă şi modernizeze infrastructura pentru a putea exporta cerealele din Ucraina.

Luna trecută, preşedintele Comisiei Europene a acuzat direct Moscova de faptul că foloseşte această criză a grânelor ca o armă care poate avea efecte pe plan mondial, la fel cum utilizează şi petrolul şi gazele ca instrumente ale conflictului energetic.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene (24 mai, Davos): Suntem martori la modul în care Rusia foloseşte care arme resursele energetice. Iar acest lucru va avea repercusiuni globale. Din păcate, asistăm la acelaşi model şi în cazul securităţii alimentare.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale ai lumii şi încercă să găsească o modalitate de a exporta grânele din ţară, după ce porturile de la Marea Neagră au fost fie ocupate, fie blocate de către ruşi.

Occidentul acuză Rusia că pune în pericol siguranţa alimentară mondială, dar Moscova respinge acuzaţiile şi dă vina pe sancţiunile impuse de Vest.

Ungaria s-a artat dispusă să permită tranzitul pe teritoriul său a trenurilor şi camioanelor cu cereale ucrainene. Totuşi, ministrul ungar de externe a spus că se aşteaptă, în schimb, ca Ungaria să poată cumpăra, în continuare, gaz din Rusia, fără a fi sancţionată de Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite