Miniştrii afacerilor europene se reunesc la Luxemburg. Extinderea Uniunii şi Conferinţa privind viitorul Europei, teme pe agenda întâlnirii

Consiliul Afaceri Generale
Consiliul Afaceri Generale
22 iunie 2021, 08:10

Cu privire la extinderea Uniunii, Serbia, Muntenegru şi Turcia au în prezent statutul de ţări cu negocieri de aderare iniţiate: din ianuarie 2014, iunie 2012, respectiv octombrie 2005. Albania (din 2014) şi Republica Macedonia de Nord (din 2005) sunt ţări candidate cu decizii de deschidere a negocierilor de aderare.

La 24 martie 2020, miniştrii afacerilor europene şi-au dat acordul politic pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru cele două ţări. La 25 martie, concluziile privind extinderea şi procesul de stabilizare şi de asociere au fost adoptate în mod oficial prin procedură scrisă. Bosnia şi Herţegovina are o cerere de aderare depusă în februarie 2016, în timp ce Kosovo are încheiat un acord de stabilizare şi de asociere, care a intrat în vigoare în aprilie 2016. Ambele au statut de ţări potenţial candidate, conform site-ului Consiliului.

În ceea ce priveşte Conferinţa privind viitorul Europei, la reuniunea anterioară, din 11 mai, miniştrii afacerilor europene au fost informaţi de către preşedinţie cu privire la situaţia actuală a Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare, în urma evenimentului de inaugurare oficială care a avut loc la 9 mai, la Strasbourg.

Conferinţa privind viitorul Europei este o iniţiativă comună a Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei de a-i asculta pe cetăţenii europeni pentru ca aceştia să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei, prin intermediul unei serii de dezbateri şi discuţii conduse de cetăţeni.

În acest scop, o platformă digitală, precum şi evenimente europene, naţionale, regionale şi locale privind provocările şi priorităţile Europei vor permite oamenilor din întreaga Europă să îşi împărtăşească ideile şi să contribuie astfel la formularea de politici publice europene. Se preconizează că, până în primăvara anului 2022, conferinţa îşi va prezenta concluziile.

La 26 mai 2021, Comitetul executiv al Conferinţei a aprobat calendarul reuniunilor plenare şi al grupurilor de dezbatere ale cetăţenilor europeni. Sesiunea plenară inaugurală a conferinţei va avea loc la 19 iunie 2021, la Strasbourg. Unii participanţi vor fi prezenţi fizic, iar alţii se vor alătura de la distanţă, în deplină conformitate cu situaţia sanitară. Primul eveniment destinat cetăţenilor va avea loc cu două zile mai devreme, tot în format hibrid, aminteşte site-ul Consiliului Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, miniştrii afacerilor europene vor pregăti următorul Consiliu European care va avea loc în zilele de 24 şi 25 iunie 2021 şi în cadrul căruia se vor discuta teme precum COVID-19, redresarea economică, migraţie şi relaţiile externe (inclusiv relaţiile cu Turcia şi Rusia).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite