Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe: Minele în derivă din Marea Neagră provin din depozite din Sevastopol, ocupate de ruși în 2014, odată cu anexarea Crimeii

30 martie 2022, 16:46

Minele care plutesc acum în Marea Neagră au fost confiscate de ruşi la Sevastopol în timpul anexării Crimeii în anul 2014, a subliniat MAE de la Kiev.

„Responsabilitatea pentru folosirea minelor navale care plutesc în derivă, precum şi consecinţele lor imprevizibile revin exclusiv Federaţiei Ruse şi forţelor sale navale”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Rusia a avertizat săptămâna trecută că unele dintre minele amplasate de armata ucraineană în apropierea porturilor ucrainene s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă în partea de vest a Mării Negre, fiind un pericol pentru navigaţie.

România a distrus luni o mină observată la circa 70 de kilometri travers de Capul Midia. Alte două mine au fost dezamorsate de Turcia sâmbătă şi luni.

Între timp, în România se iau măsuri sporite de protecție a navigației în Marea Neagră.

Autoritățile au stabilit că navele care circulă în apele teritoriale trebuie să respecte anumite trasee și zone de siguranță și trebuie să fie pregătite pentru a evita un potențial pericol.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite