Ministerul Sănătăţii vrea să oprească exportul vaccinurilor. România va avea un plan multianual de achiziții

27 aprilie 2017, 09:50

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, în cadrul dezbaterii de la Palatul Parlamentului că este hotărât să ia măsurile necesare pentru a rezolva problema lipsei vaccinurilor. România va avea un plan multianual de achiziţii, astfel încât vaccinurile să nu mai lipsească. Va exista şi o structură de management integrat.

Experți români și europeni în domeniul sănătății s-au întâlnit joi în cadrul conferinței „Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de cifre”, organizate în cadrul Săptămânii Europeane a Imunizării 2017, pentru a analiza contextul actual intern, caracterizat de epidemia de rujeolă și scăderea continuă a ratei vaccinării și pentru a identifica soluții împotriva acestui fenomen, în vederea asigurării unui nivel optim recomandat al acoperirii vaccinale.

Imunizarea trebuie să devină o prioritate. Este mesajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii către Guvernul României. OMS atrage atenţia că, prin vaccinare, epidemia de rujeolă ar fi fost evitată. În acest moment, vaccinul ROR – care protejază împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei – lipseşte din 10 judeţe. În plus, nici în cazul vaccinurilor din schema natională nu avem stocuri suficiente.

Încercarea de a înăbuși încrederea românilor în eficiența vaccinurilor este o temă la care trebuie să reflectăm mai ales că ne aflăm în săptămâna europeană a imunizării, a declarat, joi, Sorin Grindeanu, la Palatul Parlamentului unde a avut loc o dezbatere pe tema vaccinări.

Trebuie să ne asigurăm că acele vaccinuri există și sunt disponibile pe piață pentru că altfel riscăm să ajungem într-o situație ridicolă în care impunem sancțiuni dar nu aveam stocuri. Sunt hotărât și eu și echipa mea, sută la sută, să rezolvăm această problema. Este o situație care nu mai poate fi tolerată sau acceptată. Este inadmisibil să existe an de an crize din cauza lipsei de vaccinuri, a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul a spus că s-a întâlnit cu reprezentanții marilor producători de vaccinuri de pe piața românească și cu reprezentanții Ministerul Sănătății. Urmează să mai am o discuție și cu reprezentanții medicilor, managerii de spitale, asociațiile de pacienți și alte organizații neguvernamentale implicate în domeniul sănătății. Vreau să stabilim direcții clare de acțiune care să asigure predictibilitate, flexibilitate și continuitate în procesul aprovizionării cu vaccinuri.  Ce pot să vă spun, este că le-am cerut celor cu care m-am întâlnit până acum să găsească soluții pentru punerea în practică a următoarelor cinci măsuri: instituirea unui sistem eficient de management al vaccinului; modificarea legislației în privința modului de achiziție în cazul vaccinurilor, astfel încât procesul să fie transparent și predictibil; realizarea unui plan multianual al necesarului de vaccinuri în România; simplificarea procedurilor de calculare a prețurilor și realizarea unui stoc național de vaccinuri pentru situații speciale. Și mai e ceva: deciziile pe care le luăm trebuie să respecte măcar un ciclu electoral, astfel încât producătorii să își poată face previziuni multi-anuale cu privire la necesarul de vaccinuri pentru țara noastră. În plus, îmi doresc ca toate aceste demersuri să fie făcute într-o strânsă colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. De aceea, mă bucur că astăzi o avem alături de noi pe doamna Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional pentru Europa al OMS. Salut Prezența domniei sale la aceasta conferintă , a declarat premierul Sorin Grindeanu.

România va avea un plan multianual de achiziţii, astfel încât vaccinurile să nu mai lipsească. Va exista şi o structură de management integrat. Anunţul vine și de la ministrul Sănătăţii, care a căutat cu premierul şi cu autorităţile în domeniu soluţii împotriva crizelor de vaccinuri care, de câţiva ani, îi exasperează pe părinţi.

În toată lumea, cererea de vaccinuri crește, spun producătorii, care vor să știe din vreme ce cantități vom cumpăra. Alte țări comandă din timp.

Procesul de producție durează între 3 luni și 2 ani, în funcție de vaccin. De cel mai mult timp e nevoie pentru cele combinate, precum hexavalentul. Se fac sute de teste de calitate și eficiență. Orice problemă dă livrările peste cap.

Aceasta a fost doar una dintre cauzele ultimelor crize de vaccinuri de la noi. Ministerul Sănătății a apelat la multe proceduri de achiziție de urgență. Și au fost probleme de transparență. După ce premierul a declarat că situația vaccinării devine o urgență, autoritățile s-au reunit să caute soluții. Unele apar în proiectul legii vaccinării obligatorii.

Am convenit că vom constitui un sistem de management integrat care va cuprinde atât stabilirea cantităților, cât și achiziționarea vaccinurilor și urmărirea vaccinării la nivel național. Vom defini un plan multianual de achiziții și vom evita în acest fel achiziționarea vaccinurilor prin proceduri de urgență. Vom propune modificări legislative.

Ministrul promite că, în toată țara, vor fi asigurate cantitățile de vaccin hexavalent necesare. deocamdată, puține doze au venit după Paști, iar acum medicii trebuie să decidă pe cine imunizează prioritar. Rămâne însă criza de vaccin împotriva hepatitei B. Norvegia ne-a oferit zece mii de doze, dar au altă concentrație decât cele folosite la noi. Iar institutul de sănătate publică trebuie să decidă dacă poate fi folosit la copiii români.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite