Ministerul Sănătății: În România nu a fost depistat până în prezent niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută

Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății
2 mai 2022, 16:26

„Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm că, în România, nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatita severă de cauză necunoscută”, a transmis Ministerul Sănătății (MS).

Citește și: Ce spun cercetătorii despre hepatita acută de cauză necunoscută. Un cofactor afectează copiii mici care au o infecție cu adenovirus

Precizările MS vin după ce în spațiul public au apărut zvonuri privind un caz de hepatită la Constanța, la un copil de opt luni. De fapt, acesta a avut un sindrom de citoliză și a fost externat astăzi, având o evoluție pozitivă, a precizat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța.

MS a anunțat săptămâna trecută alte patru cazuri suspecte de hepatită, după cel al fetiței de cinci ani, care a primit un transplant de ficat în weekend. Fetița a fost diagnosticată cu boala Wilson. După transplant, evoluția ei este bună.

Citește și: UPDATE Starea fetiței căreia i s-a transplantat o bucată de ficat se amelioreză, spun medicii. Și celălalt pacient merge bine. Ambii sunt încă intubați

O analiză a misterioaselor cazuri de hepatită la copii foarte mici din Statele Unite a determinat vineri autorităţile sanitare americane să privilegieze pista unui adenovirus pentru a explica aceste inflamaţii hepatice grave, fără a-l stabili însă drept cauză definitivă, a informat AFP.

Adenovirusurile sunt în general cunoscute pentru că provoacă simptome respiratorii, conjunctivite şi tulburări digestive.

Zeci de cazuri au fost raportate în întreaga Europă, ridicând temeri privind o nouă epidemie.

„În acest moment credem că un adenovirus ar putea fi cauza acestor cazuri, însă şi alţi factori de mediu sunt încă cercetaţi”, a indicat la sfârșitul săptămânii trecute Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Mai precis, CDC indică aşa-numitul adenovirus „tip 41”, care până în prezent era cunoscut pentru provocarea unor gastroenterite severe.

Adenovirusurile au fost identificate drept cauze ale hepatitei, însă până în prezent doar la copiii imunocompromişi (cu un sistem imunitar slăbit).  În total au fost studiate în detaliu 9 cazuri identificate în Alabama între octombrie 2021 şi februarie 2022.

Copiii aveau vârste cuprinse între circa un an şi 6 ani şi erau toţi sănătoşi. Majoritatea copiilor au prezentat vărsături şi diaree, iar unii, simptome respiratorii. Doi copii au avut nevoie de transplant de ficat. Toţi sunt în prezent vindecaţi sau în remisie. La toţi cei nouă pacienţi a fost identificat adenovirusul. Cinci cazuri au putut fi analizate în laborator, fiind detectat adenovirusul „tip 41”.

CDC a exclus mai multe alte cauze, inclusiv infecţia cu COVID-19 şi virusurile hepatitei A, B şi C. Şase dintre cei 9 pacienţi au fost, de asemenea, testaţi pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, dar „nu aveau anticorpi, ceea ce implică o infecţie trecută, care nu mai este activă”, a precizat agenţia americană, citată de Agerpres.

Aceasta a dat asigurări totodată că se află în strânsă legătură cu autorităţile sanitare europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite