Ministerul Sănătății vrea să introducă proceduri cu termene rapide pentru transferul marilor arşi în străinătate

Încă un mare ars a fost transferat în străinătate fiindcă în ţară nu erau paturi libere pentru astfel de cazuri. Un pacient cu arsuri pe 55 la sută din suprafaţa corpului a fost dus în Italia cu un avion militar, la două zile după ce Ministerul Sănătăţii a cerut transferul. Cu greu a fost găsit un loc şi peste hotare. Ministerul vrea să introducă proceduri cu termene rapide pentru transferul marilor arşi. De-abia la anul ar urma să înceapă construcţia noilor centre pentru arsurile foarte grave.

01 Iulie 2019, 18:09 (actualizat 01 Iulie 2019, 19:46) |
Transferat în Italia, cu arsuri grave
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

O aeronavă de tip Spartan a Forţelor Aeriene Române a  decolat de la Bucureşti, a preluat pacientul din Timişoara şi l-a transferat la Rimini, în Italia. Bărbatul este un muncitor opărit de la o conductă termică spartă la Deva.

Pacientul are arsuri pe 55 la sută din suprafaţa corpului ajunsese era internat la Timişoara de aproape o săptămână.

În ţară nu mai sunt paturi libere pentru marii arşi. Aşa că Ministerul Sănătăţii a cerut să fie dus peste hotare. De-abia după două zile s-a rezolvat.

La ora actuală, în toată România, există doar 13 paturi pentru mari arşi: 11 la Bucureşti, la spitalul Floreasca şi la Spitalul de Arsuri, şi două la Braşov. Acestea sunt mai tot timpul ocupate, în condiţiile în care spitalizarea unui astfel de caz durează şi câteva luni bune. Iar dacă apare un pacient cu arsuri grave şi nu sunt locuri disponibile, Ministerul Sănătăţii solicită Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă transferul în străinătate.

Acum nu există termene clare. Aşa că Ministerul Sănătăţii propune ca o comisie să decidă rapid dacă pacientul este mare ars şi trebuie transferat.

Construcţia celor patru centre noi pentru cele mai grave arsuri ar urma să înceapă de-abia la anul. Şi ar dura trei ani.

În România este explozie de arsuri. Numai în luna martie au fost 76 de cazuri - mulţi, arşi pe mai bine de jumătate din suprafaţa corpului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI