Ministerul Sănătății propune o coplată la alegerea medicului din ambulatoriu și din spital. Ministrul Alexandru Rafila: Este un program pilot între anii 2026 și 2028

De asemenea, medicii de familie vor asigura permanent servicii de asistență medicală primară, în afara programului cabinetelor lor, într-o incintă aflată în apropierea camerelor de urgență din spitale - este încă un punct propus într-un document al Ministerului Sănătății (MS), aflat în dezbatare publică, ce privește Strategia națională de sănătate în perioada 2022 - 2030.

05 Decembrie 2022, 09:54 (actualizat 05 Decembrie 2022, 14:31) | Simona Popa |
Consultatie medic

ACTUALIZARE Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat că este vorba despre un program pilot care ar urma să se aplice între 2026 și 2028 în câteva spitale de stat pentru a vedea dacă funcționează varianta ca medicii solicitați în mod expres de pacienți să poată fi plătiți la stat și nu la privat, dar tot de către pacient.

Alexandru Rafila: Nu este vorba de nicio taxă suplimentară, este o minciună, nu e vorba de nicio taxare dublă a pacienților din România. Această strategie este supusă dezbaterii publice și, dacă Guvernul României nu consideră oportun acest pilot între 2026 și 2028, poate să dispară din acest plan de acțiune. Să vedem dacă, într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze, în regim privat, o anumită activitate medicală. Și pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic. Dar asta nu înseamnă că este în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite. E vorba de o opțiune.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ministerul Sănătății a propus spre dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care propune câteva modificări în sistemul public de sănătate, după pandemia din ultimii ani.

Astfel, plecând de la realitatea că pentru asistența medicală primară este alocat mai puțin de jumătate din bugetul asigurărilor publice, proiectul prevede "pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări". Altfel spus, plata unei sume suplimentare, pe lângă trimiterea de la medicul de familie, ar da posibilitatea alegerii medicului preferat și a grăbirii programării.

Aceeași procedură ar putea fi folosită și în privința alegerii specialistului din spital.

Coplata ar putea fi introdusă întâi în anumite județe, într-un program pilot.

În plus, pentru creșterea performanței sistemului medical de urgență, "este prevăzută pilotarea furnizării serviciilor de asistență medicală primară, prin asigurarea continuității acordării serviciilor în afara orelor de program, în cadrul unei structuri de urgență dedicate în incinta sau imediata apropiere a camerei de primire urgențe, coordonată de medicii de familie și cu permanența asigurată de medicii de familie din teritoriul administrativ acoperit".

De asemenea, documentul prevede și existența unor servicii preventive de sănătate orală finanțat din asigurări suplimentare.

Proiectul de hotărâre de guvern poate fi citit integral în secțiunea DOCUMENTE.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI