Ministerul Sănătății anunță un control de urgență la Arad, după ce 18 elevi au ajuns la spital cu erupții la nivelul feței, grețuri și vărsături

13 ianuarie 2020, 21:17

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Arad, Simina Roz, a declarat că numărul copiilor care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a crescut la 18. Medicii le-au făcut analize şi aşteaptă rezultatele pentru a afla cu ce substanţă au fost intoxicaţi.

„Primii copii au ajuns la ora 17.00. Au fost 5 copii, după aceea au tot început să vină. Au ajuns şi cu ambulanţa şi cu familiile. Acum sunt 18 elevi. Sunt în stare stabilă, dar rămân sub supraveghere medicală, deocamdată, şi aşteptăm rezultatul analizelor pentru a afla ce au în organism. Sunt elevi de la clasele V-VII, de la acelaşi liceu. Copiii spuneau că n-au simţit miros, dar că, la un moment dat, a început să li se înroşească pielea, să se irite faţa şi ochii”, a spus Simina Roz.

Între timp, autorităţile continuă cercetările la Liceul German pentru a afla care este cauza intoxicării copiilor. Potrivit prefectului de Arad, o firmă din Deva ar fi efectuat lucrări de dezinsecţie în şcoală. Administratorul firmei a fost chemat la sediul IPJ Arad.

„Se află în drum către Arad administratorul firmei care a făcut dezinsecţia. Poliţia se află la faţa locului, se desfăşoară o anchetă. Eu nu am vorbit cu reprezentantul firmei pentru că nu a răspuns la telefon. S-a dat telefon de la Arad, de la Inspectoratul de Poliţie, la Inspectoratul de la Hunedoara, şi administratorul firmei se află acum în drum către Arad. Este o firmă din Deva. Se pare că au avut contract cu şcoala, din moment ce s-a găsit o factură acolo, care era emisă de Liceul German”, a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Stoian, prefectul judeţúlui Arad.

La liceu sunt reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Prefecturii, dar și echipa CBRN de la ISU.

Ministerul Sănătății s-a sesizat și a dispus un control mixt de urgență, după ce la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad s-au prezentat 18 elevi cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, de la Liceul German cu erupții la nivelul feței, grețuri și vărsături, anunță MS.

Conform sursei citate, există suspiciunea că în sălile de curs unde acești elevi învață, vineri, au fost efectuate proceduri de Dezinfecție, Desinsecție și Deratizare (DDD) și este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanțe chimice, care să le fi produs această simptomatologie.

„O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea școlară și a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a spitalului județean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii”, conform Ministerului Sănătății.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite