Ministerul rus de Externe a transmis că Rusia şi Iranul îşi întăresc relaţiile, după primirea ministrului Serghei Lavrov la Teheran, într-o „atmosferă de încredere”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la Teheran
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la Teheran
24 octombrie 2023, 12:41

„Într-o atmosferă de încredere prin tradiţie, au fost discutate substanţial aspecte curente ale agendei bilaterale, cu accent pe dezvoltarea în continuare a întregului complex de parteneriat multilateral ruso-iranian”, arată documentul publicat de Moscova.

Lavrov, care a ajuns în Iran la scurt timp după vizite în China şi Coreea de Nord, a discutat cu omologul său iranian Hossein Amirabdollahian despre proiecte în domeniile energiei şi logisticii.

Conform practicii ruse, nu s-au dat prea multe detalii despre dialog, care are loc în contextul tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu.

Şeful diplomaţiei Rusiei a participat şi la discuţii în cadru regional găzduite de Iran, pentru pacificarea sudului regiunii caucaziene după ce forţele azere au recucerit luna trecută regiunea separatistă Nagorno-Karabah, determinând zeci de mii de etnici armeni să se refugieze în Armenia.

După ce a invadat Ucraina în februarie 2022, Rusia a încercat să îşi întărească relaţiile cu state considerate tradiţional aliate ale Occidentului, acuzându-i pe occidentali că încearcă să subjuge statul rus, menţionează Reuters.

Ucraina a cerut Iranului să nu mai furnizeze drone Rusiei. Kievul arată că aceste arme au jucat un rol important în atacurile forţelor Moscovei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene.

Teheranul a negat iniţial că le livrează ruşilor drone kamikaze Shahed, iar ulterior a susţinut că a furnizat un număr redus, înainte de începerea războiului.

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea faţă de „parteneriatul de apărare înfloritor” între Iran şi Rusia, care creează riscuri nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru ţările vecine cu Iranul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite