Ministerul Public: Ideea preluării gestionării bugetului M. Public de către M. Justiției, o gravă atingere adusă independenței procurorului

Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își manifestă îngrijorarea cu privire la independența procurorului, ideea preluării gestionării bugetului Ministerului Public de către Ministerul Justiției însemnând o gravă atingere adusă acestei independențe, se subliniază într-o postare pe pagina de Facebook.

09 Decembrie 2017, 18:57 (actualizat 09 Decembrie 2017, 19:11) |
Ministerul Public / FOTO: https://www.facebook.com/piccj.oficial

"Dacă ministrul justiției - om politic sau membru al unui guvern politic - devine ordonator de credite al bugetului Ministerului Public, se creează posibilitatea controlării activității procurorilor prin subfinanțarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau direcționarea discreționară a resurselor financiare", avertizează Ministerul Public.

"Practic, cele trei bugete ale Ministerului Public – PÎCCJ, DNA, DIICOT - nu pot fi gestionate operativ împreuna cu cel al Ministerului Justiției, pentru că ar determina o sufocare financiară, respectiv, blocarea activității parchetelor. Invocarea faptului că Ministerul Justiției este ordonator de credite pentru bugetul instanțelor nu reprezintă un argument, în condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii și reprezentanții instanțelor de judecată au solicitat, în mod constant, gestionarea bugetelor instanțelor de către Înalta Curte de Casație și Justiție, invocând același considerent al independenței financiare", se arată în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

"Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cunoaște nevoile financiare ale structurilor de parchet, prioritățile de acțiune pentru combaterea fenomenului infracțional, fiind astfel imperios necesar ca gestionarea bugetului să fie făcută de reprezentanții Mininisterului Public, pentru asigurarea unei funcționări eficiente a parchetelor și a combaterii criminalității", argumentează Parchetul.

Punctul de vedere al Ministerului Public a fost transmis după declarațiile ministrului Justiției potrivit cărora este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiției să devină ordonator de credite și pentru bugetul procurorilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 16°C
IASI 13°C 13°C
CLUJ 14°C 12°C
CONSTANTA 16°C 15°C
CRAIOVA 20°C 15°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI