Ministerul Muncii reacționează după ce s-a anunțat că supraimpozitarea muncii part-time a dus la concedieri masive: ”A crescut numărul contractelor full-time”

Ministerul Muncii anunță că, odată cu anunțul făcut în spațiul public, conform căruia contractele de muncă part-time vor fi taxate și impozitate la nivelul salariului minim pe economie, cu excepțiile prevăzute în noul Cod Fiscal, în Registrul General de Evidență a Salariaților se observă faptul că există o creștere a numărului de contracte full-time.

04 August 2022, 18:30 (actualizat 04 August 2022, 19:54) Știrile TVR |
Marius Budăi, ministrul Muncii

Precizările legate de contractele de muncă au fost făcute într-un comunicat de presă, primit joi la redacție:

Astfel, dacă pe 31 iulie existau 5.593.563 contracte de muncă care au normă întreagă, în data de 4 august sunt înregistrate 5.621.537 contracte de muncă full-time. Scăderea numărului de contracte de muncă care au timp parțial de lucru este explicabilă prin faptul că acestea se transformă în contracte de muncă ce au normă întreagă, se arată în document.

Și în luna iulie, adică după anunțul public, se observă o migrare a contractelor de muncă cu normă parțială către normă întreagă.

Oficialii ministerului susțin că măsura a fost luată ”dat fiind faptul că s-a observat că numărul de contracte de muncă ce au normă parțială a urcat foarte mult și s-a ajuns la peste 1,1 milioane de astfel de contracte, un procent foarte mare raportat la numărul total de contracte de muncă din România. O astfel de măsură a mai fost luată de Guvernul României acum câțiva ani, iar rezultatele s-au dovedit, atunci, a fi benefice, adică măsura a dus la transformarea a 300.000 de contracte de muncă ce aveau normă parțială în contracte de muncă care aveau normă întreagă.

Vă prezentăm, mai jos, rapoarte de sinteză, realizate în baza înregistrărilor din sistemul informatic REGES al Inspecției Muncii privind Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, având ca date de referinţă sfârșitul fiecărei luni din anul 2022 și datele de 01.08.2022, 02.08.2022, 03.08.2022, 04.08.2022 conform transmiterii datelor de registru efectuate de către angajatori.

Menţionăm că nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrători, care sunt, însă, evidenţiate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cum ar fi: funcţionarii publici, militarii, personalul din justiţie, etc.

Numărul de contracte active la data de referinţă, la nivel naţional, cu detaliere pentru norma (întreagă/cu timp parţial) contractului individual de muncă:

Reacția Ministerului Muncii vine după ce mai mulți politicieni au criticat măsura supraimpozitării muncii part-time, printre aceștia fiind fostul ministru de Finanțe Florin Cîțu, care a cerut retragerea acestei prevederi din Ordonanța de Urgență, dar și Ludovic Orban, care a cerut Avocatului poporului să atace această prevedere la CCR.

Citește și: Cîţu solicită Guvernului să elimine suprataxarea contractelor part-time: Peste 100.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI