Ministerul Muncii propune printr-un act normativ modificarea tuturor pensiilor speciale!

3 august 2017, 19:54

Şedinţa de guvern în care trebuia să se ia o decizie a fost amânată pentru vineri. Executivul nu avea avizul consultativ al Consiliului Economic şi Social.

Din informaţiile TVR, scandalul pensiilor este mult mai mare.

Ministerul Muncii şi-a asumat întregul proiect, deşi cei de la Interne şi Apărare susţineau că lucrează împreună la acest act normativ.

Dacă în ultima perioadă s-a discutat doar despre pensiile militare, acum ordonanţa de urgenţă cuprinde mai multe categorii de pensionari de lux.

Mariana Kniesner, vicepreşedinte Blocul Naţional Sindical: „Sunt 9 categorii de pensii speciale, 7 dintre ele în actualul proiect. Schimbă mecanismul de actualizare al valorii pensiei, raportând-o la rata inflaţiei. (….) Probabil că până la 15 septembrie vor mai depune mulți, ceea ce va crea mari dificultăţi sistemului”.

Aşadar, ordonanţa de urgenţă îi vizează pe angajaţii MAI şi MApN, dar şi pe parlamentari, funcţionari publici şi angajaţi ai Corpului Dipomatic.

Cei care se vor pensiona după 15 septembrie vor primi pensii mai mici decât colegii lor care şi-au depus cererile înainte de intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Guvernanţii nu se ating de pensiile magistraţilor, deşi au criticat tot timpul că aceştia au cele mai mari venituri.

„Dacă majorăm salariile cu 25%, magistratul pensionar care are 35 de mii de lei va avea o pensie majorată cu 25%. Lucrul ăsta nu poate continua. Introducem o dispoziţie legală care spune că toate pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei”, a declarat ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.

Rata inflaţiei va fi singura majorare pe care o vor mai primi pensionarii de lux, iar cei din instituţiile de apărare nu vor mai încasa pensii mai mari decât media ultimelor salarii.

În plus, executivul este nemulţumit şi de cei care vor să fenteze legea şi să se întoarcă în sistem imediat după pensionare.

4.200 de angajaţi ai instituţiilor de Apărare s-au pensionat deja de la începutul anului, iar alte 2.000 de cereri sunt în curs de validare.

15 dintre cei 16 şefi ai Poliţiei de frontieră au ales să plece la pensie, la fel şeful Statului Major al Forţelor Terestre şi şeful Jandarmeriei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite