Ministerul Muncii propune flexibilizarea programului de lucru. Angajatorii să poată scurta și mai mult timpul de lucru

7 februarie 2021, 20:25

Schimbările propuse de Ministerul Muncii prevăd ca programul să poată fi modificat ori de câte ori situația o impune, cu obligația ca angajatorul să vină cu justificări de fiecare dată. Salariatul va putea fi anunțat nu în 5 zile, ci chiar cu 24 de ore înainte, în situașii excepționale. Cel mai important, timpul de muncă poate fi redus până la 80%, față de 50%, în prezent.

Angajatorii pot deja să reducă programul de lucru la jumătate, în timpul stărilor de urgență, de alertă sau de asediu și încă 3 luni după expirarea acestora, potrivit unei ordonanțe de urgență din august anul trecut.

Sindicatele spun că în astfel de situații, salariul scade până la 82,5% din cât încasau în mod normal, fiind acoperit în parte din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Ministerul a propus schimbările în urma unei discuții cu patronatele din industria auto, afectată de criza globală de semiconductori. Dar, odată aprobate, se vor aplica în tot mediul de afaceri.

Ministerul Muncii va trimite propunerile în Parlament și rămâne la latitudinea senatorilor și deputaților dacă le vor adopta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă