Ministerul Mediului va avea un plan de management pentru populația de urși. Tanczos Barna: De şase ani, ministerul nu a făcut nimic pentru protejarea acestei specii

România va trebui să gestioneze durabil pe termen lung populaţia de urs şi să aibă intervenţii în cazul în care este nevoie, aşa cum au făcut Polonia şi toate celelalte state membre, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, în comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci.

26 Februarie 2021, 21:21 (actualizat 26 Februarie 2021, 21:28) Știrile TVR |
Urși în Piatra Craiului

"Acelaşi lucru trebuie să îl facă şi România (în cazul populaţiei de urs - n. r.), pe care l-au făcut Polonia şi celelalte state membre: o gestionare durabilă pe termen lung şi intervenţii în cazul în care este nevoie. Nu cred că non-intervenţia şi nu cred că ieşirea ministerului, ca instituţie obligată să gestioneze această problemă, rezolvă ceva. De şase ani de zile, ministerul nu a făcut nimic pentru protejarea acestei specii, nu a făcut nicio o evaluare ştiinţifică a populaţiei, nu a gândit nicio intervenţie pe termen mediu şi lung şi lucrurile pot ajunge într-un moment extrem de delicat în care cetăţenii îşi vor face dreptate singuri. Dacă nu găsim un mod de intervenţie şi gestionare durabilă, ştiinţifică, cu siguranţă lucrurile se vor duce într-o direcţie absolut nedorită", a susţinut ministrul.

El a menţionat că, în acest sens, Ministerul Mediului a lansat o licitaţie pentru stabilirea populaţiei de urs în România şi a demarat un proiect european de 10 milioane de euro pentru stabilirea populaţiei pe bază ştiinţifică, pe mostrele genetice, astfel încât această estimare să fie "cât mai aproape de adevăr şi de realitate".

"În baza rezultatelor care vin din aceste studii, cu siguranţă vom avea un plan de management pentru specia de urs în România", a adăugat şeful de la Mediu, Ape şi Păduri.

Tanczos Barna a explicat că în România lucrurile sunt mult mai complicate decât în celelalte state membre, deoarece avem cea mai mare populaţie de urs din Uniunea Europeană, existând totodată şi directivă clară care protejează această specie.

"În cazul ursului avem o directivă clară care protejează această specie. Într-adevăr, cea mai mare populaţie de urs din UE se află în România şi cu siguranţă lucrurile la noi sunt mult mai complicate decât în celelalte state membre. În cazul populaţiei de urs, planul de management trebuie să se bazeze în primul şi în primul rând pe asigurarea habitatului natural, nederanjat, nealterat, astfel încât populaţia care există să crească în habitatul natural, nu pe străzi, nu în curţi, nu în şcoli, nu în curtea oamenilor şi în grajdurile oamenilor. Deci, habitatul trebuie asigurat, trebuie să asigurăm un management profesionist şi pe bază ştiinţifică a acestei populaţii, astfel încât să stabilim care este numărul optim. Acel număr optim să fie gestionat în mod ştiinţific şi profesionist şi să intervenim de fiecare dată când este pusă în pericol viaţa umană şi siguranţa cetăţeanului, respectiv pagubele să fie reduse la maxim", a subliniat şeful de la Mediu.

Potrivit sursei citate, aceste principii au fost enunţate zilele trecute la Bruxelles, cu ocazia unei dezbateri în Comisia de Petiţii din Parlamentul European, unde Comisia Europeană a subliniat că directiva care menţionează ursul ca specie strict protejată dă posibilitatea fiecărui stat membru la derogări pentru două obiective clare: asigurarea siguranţei cetăţenilor şi prevenirea pagubelor.

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pentru anul 2021.

Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 42 de voturi "pentru". Toate cele 27 de amendamente depuse au fost respinse.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI